Asylforhandlingene er i gang

Her ser vi en gruppe asylsøkere fra Somailie utenfor politiets utlendingsenhet (PU) på Tøyen.

Her ser vi en gruppe asylsøkere fra Somailie utenfor politiets utlendingsenhet (PU) på Tøyen. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Umiddelbare innstrammingstiltak står øverst på lista i asylforhandlingene på Stortinget. Først når det er enighet om disse, vil partiene diskutere mer langsiktige problemstillinger og integrering.

16.11.15 17:58

De parlamentariske lederne innledet forhandlingene på et kort møte på Stortinget mandag ettermiddag.

Partene diskuterte ikke innstrammingsforslagene direkte, men konsentrerte seg om å bli enige om prosessen videre. Tirsdag fortsetter forhandlingene, og da vil partene gå løs på de konkrete forslagene.

Trond Helleland, Høyres parlamentariske leder, sier man først vil ta for seg forslag som har til hensikt å bremse asyltilstrømningen til Norge.

– Vi har et mål om å prioritere innstrammingstiltak først, og det virker det som er en enighet om. Det handler om umiddelbare tiltak. Så får vi heller gå videre i en prosess med integrering og andre forhold senere, sier han.

Tirsdag starter dermed diskusjonen om endringer i asylreglene, som får en ekstraordinær hurtigbehandling etter at forslaget ble fremmet av regjeringen fredag.

Om lag 100 ulike forslag har vært og er til vurdering etter at Høyre og Fremskrittspartiet opprinnelig la fram 15 forslag til innstramming i norsk asylpraksis.

Begrensninger i familiegjenforening, økt bruk av midlertidig opphold, raskere retur av personer uten beskyttelsesbehov og kutt i ytelsene er blant forslagene. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.