Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Asylsjef vil tvinge kommunene til å bosette

BREKKE: Administrerende direktør Tor Brekke i Hero.
BREKKE: Administrerende direktør Tor Brekke i Hero. Foto: Hero
Sist oppdatert:
- Hvis man ikke tar grep, vil det ha enorme samfunnsmessige og menneskelige omkostninger.

Stavanger (NTB): Det sier administrerende direktør Tor Brekke i Hero, som er Norges største asyloperatør. Han vil ha slutt på kommunenes vetorett mot å bosette flyktninger, skriver Stavanger Aftenblad.

I september måtte personer i asylmottak i snitt vente 8,7 måneder fra de fikk opphold til de ble bosatt i en kommune. Med den stadig økende tilstrømmingen av asylsøkere, øker presset på mottaksapparatet, inkludert innkvartering fram til bosetting eller utreise fra Norge.


– Vi ser hvor krevende det er bare å skaffe akuttinnkvartering nå, og vi kan ikke fortsette måten vi jobber på nå. Jeg tror tiden er inne for å finne en nøkkel med økonomisk støtte fra staten som sikrer at kommunene kan påta seg bosettingsjobben. Tvang er vel det riktige begrepet, sier Brekke.

– Hvis man ikke tar grep, vil det ha enorme samfunnsmessige og menneskelige omkostninger. Da blir man sittende i årevis i asylmottak i stedet for å bli et bidrag til samfunnet.

Regjeringen står derimot fast på at bosetting skal være frivillig. Innen sommeren skal den ta stilling til hvorvidt det skal opprettes retursentre.

– Det er ikke mulig å endre på strukturen allerede nå. Nå handler det rett og slett om tak over hodet, sier statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justisdepartementet.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!