RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Grensestasjonen Storskog Boris-Gleb på grensen mellom Norge og Russland. Her avbildet i juni 2014.
Grensestasjonen Storskog Boris-Gleb på grensen mellom Norge og Russland. Her avbildet i juni 2014. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Asylsøkere sykler fra Russland til Norge

Grenseavtalen mellom Norge og Russland fastslår at grensen ikke kan krysses til fots. Det har ført til at asylsøkere som vil krysse det eneste grensekontrollpunktet fra Russland til Norge, bruker sykkel.

En syklist defineres som kjørende og kan derfor sykle over grensen. Det forteller nestkommanderende ved Storskog grensepasseringssted, Gøran Stenseth, til Sør-Varanger Avis torsdag.

– Det er ikke nytt for oss at sykkelturister krysser grensen, men den siste tiden har også enkelte asylsøkere syklet, forteller nestsjefen på Storskog.

Stenseth opplyser at til nå i år har 133 asylsøkere kommet inn til Norge over Storskog. I tillegg har noen meldt seg direkte på politistasjonen i Kirkenes.

Stasjonssjef Hans Møllebakken på Kirkenes politistasjon opplyser at de fleste asylsøkerne som tar seg til Norge via Russland, er syrere som har oppholdt seg i Russland i kortere eller lengre tid.

Han advarte i Sør-Varanger Avis lørdag folk mot å gi personer uten gyldige reisedokumenter skyss.

– Vi har gått en runde med oss selv og regelverket, og vi kommer fra nå av til å opprette straffesak på sjåførene som bringer de over grensa, sier Møllebakken.

– Vi pågrep en på torsdag og jobber nå med saken. Det kan være folk som tjener penger på å transportere, og da er det snakk om menneskesmugling. Strafferammen er bøter eller fengsel inntil tre år, er det vinnings hensikt er strafferammen seks år, forklarer han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere