- Den mistenkte drapsmannen er Ali Bashar, en 20 år gammel kurder fra Irak - hvis historie lyder som en uheldig parodi av den bølgen av kriminalitet fra immigranter som har feid over Tyskland siden Angela Merkel åpnet landets dører for flyktninger og asylsøkere for tre somre siden.

Slik ordlegger John R. Schindler seg, kommentator i New York-baserte Observer.

Schindler, som er tidligere sikkerhetsekspert og analytiker ved National Security Agency (NSA) i USA, omtaler drapet på den 14 år gamle jødiske jenta i sin kommentar «The Murder That Changed Germany» (Drapet som endret Tyskland).

Bakteppet er en iraker som er mistenkt for å ha voldtatt og drept den 14 år gamle tyske jenta Susanna Maria Feldman, som ble funnet død i utkanten av byen Wiesbaden i Hessen onsdag i forrige uke.

Ifølge Deutsche Welle innrømmer 20-åringen å ha tatt livet av jenta.

Liket til Feldman ble funnet nær jernbanelinjene utenfor Wiesbaden 6. juni.

Jenta hadde vært savnet siden 22. mai, og under etterforskningen av saken har det kommet frem at den 20 år gamle mannen forlot Tyskland sammen med familien sin 31. mai, en drøy uke etter at den 14 år gamle jenta ble meldt savnet.

- Mistenkt for voldtekt av 11-åring

I sin kronikk i Observer drar Schindler frem flere poeng som han mener setter saken i et spesielt lys:

  • Selv om moren meldte jenta savnet 22. mai, tok det politiet over en uke før de iverksatte søk etter jenta, fordi de trodde det dreide seg om en jente som hadde stukket hjemmefra.
  • Bashar kom til Tyskland i oktober 2015. 20-åringen opplyser at han var flyktning, mens Schindler hevder han var en økonomisk immigrant som søkte et bedre liv.
  • 20-åringen fikk avvist sin asylsøknad i slutten av 2016, men ble ikke deportert. I løpet av sine tre år i Tyskland ble han involvert i angrep på politioffiserer, knivran og oppbevaring av våpen.
  • Bashar var også mistenkt for voldtekt av en 11 år gamle jente i flyktningleiren der hans familie holdt til.
  • Da Bashar skulle flykte fra landet, sviktet sikkerhetsopplegget på flyplassen. Politiet på flyplassen sjekket aldri identitetspapirene hans opp mot flybilletten, noen som ville ha avslørt at de ikke stemte overens.
  • Den døde jenta er en jøde, og Schindler gjør et poeng av økende anti-semittisme, inkludert voldelige angrep på jøder, den siste tiden. Mange av disse angrepene er det derimot immigranter som har stått bak, ikke tyskere, ifølge Schindler, og viser til denne saken i Washington Post.


Tyskland har fått ombud mot jødehat

Tidligere i år fikk før øvrig Tyskland sitt første ombud mot antisemittisme, Felix Klein.

I et intervju med NRK i april forteller Klein at mens politiet sier at rundt nitti prosent av antisemittistiske angrep kommer fra høyreekstremister, sier jødene selv at de opplever at det er muslimer som står bak.

Klein sier til NRK at han vil derfor komme til bunns i denne motsigelsen.

felix-klein ombud mot antisemitisme Tysklands innenriksminister Horst Seehofer.
felix-klein ombud mot antisemitisme Tysklands innenriksminister Horst Seehofer.

Her er Felix Klein, Tyskland sitt første ombud mot antisemittisme, (t.h), sammen med Tysklands innenriksminister, Horst Seehofer.

– Vi må få et klart bilde av hvordan situasjonen er. Jeg hører fra det jødiske samfunnet at de mener angrepene mot dem har økt, men det er per nå ingen seriøs database som støtter det inntrykket, sier Klein til NRK.

– Det er ikke bare muslimer som står bak antisemittismen i Tyskland, den har alltid eksistert. Også før migrantkrisen måtte jødiske institusjoner ha politibeskyttelse. Selvfølgelig har vi en ny utfordring og nye former for antisemittisme som vi må bekjempe, men en stor del av problemet er også høyreekstreme, sier han til NRK.

Angela Merkel: - Fryktelig

Statsminister Angela Merkel har også vært ute og kommentert drapet på den 14 år gamle jødiske jenta. I tyske medier i helgen kalte Merkel hendelsen for «fryktelig», og kondolerte jentas familie.

Tyskland og Angela Merkel tok i 2015 imot mer enn en million flyktninger. Den tyske regjeringen har satt av nesten 20 milliarder euro, nesten 190 milliarder kroner, for å integrere asylsøkerne og takle immigrasjonsutfordringene i landet.

Det er holdt flere demonstrasjoner i Tyskland i forbindelse med drapet, men også motdemonstrasjoner mot rasisme.

Schindler skriver i Observer at offeret nå har blitt symbol for ofrene av den tyske innvandringspolitikken.

- Med sitt grusomme endelikt har Susanna Feldman blitt en stand-in for alle ofrene av bølgen av immigranter som har truffet Tyskland siden 2015. Det er nå en generell konsensus om at voldelig kriminalitet i Tyskland økte med ti prosent etter at Merkel åpnet landets dører i midten av 2015, og at over 90 prosent av den kriminaliteten er forårsaket av mannlige immigranter som Ali Bashar, skriver Schindler.

Økning i voldskriminaliteten

I januar meldte Reuters at voldskriminaliteten i Tyskland økte med 10 prosent i 2015 og 2016. En undersøkelse viste at 90 prosent av dette kunne kobles til unge mannlige flyktninger.

I den samme undersøkelsen ble det også påpekt at dersom flere flyktninger får familiegjenforening, kunne det bidra til å redusere volden.

Den hovedsaklig mannlige majoriteten av flyktninger som bor i Tyskland lever der uten partnere, mødre eller søstre. Ifølge studien ville familien fungere «voldsforebyggende».

Fjerde tenåringsjente som er drept

Den kronikken gjøres det også et poeng av at Susanna Feldman er den fjerde tyske tenåringsjenta som har blitt drept av en flyktning de siste 18 månedene.

Det samme poenget har også Alice Weidel, lederen av Alternativ for Tyskland (AfD ), tatt i bruk:

- Susanna er død. Maria fra Freiburg, Mia fra Kandel, Mireille fra Flensburg, og nå Susanna fra Mainz.

- Skandaløs svikt i asylpolitikken

Weidel har krevd at Angela Merkel må gå av som en følge av migrasjonskrisen i Tyskland.

- Dødsfallet til Susanna er ingen tilfeldighet. Susannas dødsfall er et resultat av mange år med organisert uansvarlighet og en skandaløs svikt i vår asyl- og immigrasjonspolitikk, sier Weidel.

Reuters meldte tidligere denne uken av Angela Merkesl parti nå vurderer en tøffere linje i asylsaker.

- Prosedyrene og reglene for asyl, flyktninger og integrasjon må under granskning, uttalte Christian Baldauf, partimeldem av Merkel i CDU til avisen Rheinpfalz am Sonntag i helgen.

- Hvem kan skjønne hvordan en asylsøker som har blitt nektet opphold og som har blitt dømt flere ganger for flere voldelige hendelser ikke blir deportert, men samtidig greier å reise tilbake til sitt hjemland i hemmelighet, sier Baldauf.

Asylplan med 63 punkter utsatt

Tysklands innenriksminister, Horst Seehofer, har også tatt til orde for en overhaling av landets asylsystem etter drapet.

- Tysklands asylpolitikk må totalt omarbeides. Vi har fortsatt ikke noen skikkelig regelbok for framtida, uttalte innenriksminister Horst Seehofer til Bild tidligere denne uken.

Seehofer uttalte samtidig at planen var at de tirsdag denne uken skulle legge fram en plan med 63 punkter, som blant annet innebærer at papirløse flyktninger skal nektes innreise på grensa, og en tøffere deportasjonspolitikk.

På onsdag melder flere medier at denne planen nå blir utsatt og forsinket, angivelig fordi han ikke har fått grønt lys fra Angela Merkel, melder Deutsche Welle.

- Jeg har et ansvar for dette landet, nemlig å styre og opprettholde orden. Og jeg kan ikke usette dette til helvete fryser over, sier Seehofer.

Les også: Østerrike, Italia og Tyskland vil danne «akse» mot ulovlig innvandring

Kilder: welt.de - Focus.de - Deutsche Welle - Rheinpfalz.de NTB