*Nettavisen* Nyheter.

Asylsøker tiltalt for å ha kommet over grensa fra Russland

STORSKOG: Tusenvis av flyktninger og asylsøkere har kommet over grensen fra Russland til Sør-Varanger i høst. To personer er tiltalt - en av dem allerede dømt - for å ha kommet til Norge til tross for at de allerede var utvist. Foto: Scanpix

- Bør ikke ha frihet til å bevege seg fritt i landet.

03.12.15 12:28

Øst-Finnmark politidistrikt har i rekordfart tatt ut tiltale mot to personer som tidligere er utvist fra Norge, men som benyttet flyktningkrisa til å returnere.

De to - en fra Irak og en fra Usbekistan - tok seg hver for seg over grensa fra Russland over Storskog i Finnmark, sammen med tusenvis av flyktninger.

Da ID-en deres ble kontrollert oppdaget politiet at de to tidligere er utvist fra Norge.

- Dette er mennesker som er sendt ut av Norge til hjemlandene sine, men som spesifikt vil tilbake til Norge og har tatt seg hit igjen. Dette til tross for at de har innreiseforbud, sier politiadvokat i Øst-Finnmark politidistrikt, Jens Bernhard Herstad, til Nettavisen.

Les også: Alle flyktninger i arbeid må bli jobb nummer én

Varetektsfengslet i tre måneder

Den 42 år gamle usbekeren er nå tiltalt for brudd på Utlendingsloven og risikerer inntil to års fengsel.

- Ved innreise til Norge fra Russland kom han ikke direkte fra et område hvor hans liv eller frihet var truet, står det i tiltalen.

Mannen ble i mars 2014 utvist fra Norge i fem år.

Siden han ble pågrepet på Storskog 6. oktober har mannen sittet varetektsfengslet i Norge, der blir han sittende fram til rettssaken mot ham starter i Øst-Finnmark tingrett i januar.

Dømt til ett års fengsel

Straffenivået for brudd på innreiseforbud er hevet betraktelig, og Høyesterett har sagt at det ikke skal gi fengselsstraffer på under ett år for førstegangsbrudd på dette.

Onsdag ble den tiltalte mannen fra Irak dømt til ett års fengsel for brudd på innreiseforbudet. Dommen er ikke rettskraftig.

- Skal ikke bevege seg fritt i Norge

Ifølge politiadvokat Herstad i Øst-Finnmark politidistrikt, får saker som dette prioritet i politiet.

- Dette skyldes nettopp allmen- og individualpreventive hensyn. Det skal virke preventivt og forhindre at personer som er utvist fra Norge ikke bør ha frihet til å bevege seg fritt i landet.

Han peker på at det er viktig å slå hardt ned på brudd på innreiseforbud for å gi en signaleffekt.

- For å opprettholde respekten for disse forbudene må dette prioriteres. Hadde man bare latt det gå, så ville ikke innreiseforbud ha noen effekt, sier politiadvokaten.

Utelukker ikke flere saker

Han utelukker ikke at han vil få flere slike saker på sitt bord framover.

- Nå har det jo ikke kommet mange asylsøkere over grensen her de siste dagene, men fortsetter det å komme asylsøkere i store mengder, så utelukker vi ikke at det kommer mennesker med både rulleblad og innreiseforbud.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag