*Nettavisen* Nyheter.

Asylsøkere ber Sverige stenge grensen: - Vi er for mange her

Sverige innfører grensekontroller fra og med torsdag klokken 12. På bildet ses en gruppe flyktninger som ankom Stockholm Centralstasjon tidligere i høst. F Foto: Jonas Ekströmer/tt (NTB scanpix)

Nyankomne asylsøkere i Sverige er positive til at landet nå innfører grensekontroll.

Bare i løpet av forrige uke ankom 10.000 flyktninger til Sverige. Kapasiteten til svenskene er helt sprengt, og den svenske regjeringen innfører nå en midlertidig grensekontroll fra og med torsdag klokken 12. Tiltaket skal vare i ti dager.

Nyankomne asylsøkere i Sverige ønsker grensekontrollen velkommen. De mener for mange flyktninger har kommet på kort tid, og forteller om en kaosartet situasjon på Migrationsverket i Malmö, skriver Aftonbladet.

- Steng grensen
- Vi er for mange her. Det er barn som sover på gulvet uten pute og dyne. Jeg blir dårlig når jeg ser det, sier Hanni Abdei Fattah (21) til avisen.

- Steng grensen. Vi er allerede for mange som har kommet. De kan ikke ta hånd om oss alle, sier 21-åringen.

Han er ikke alene om å være oppgitt over situasjonen i Sverige.

- Jeg er overrasket over hvordan det er her. Hvis de ikke kan ta hånd om oss ordentlig, så må de ikke ta imot så mange, sier syriske Amer Anaout (37) til Aftonbladet.

- Vi løser ikke oppdraget
Den svenske regjeringen tok beslutningen om å innføre grensekontroll etter en henvendelse fra Migrationsverket.

- Vi skal verne om asylretten og sørge for at de som kommer hit, får tak over hodet. I dag løser vi ikke oppdraget, sier Mikael Hvinlund i Migrationsverket.

Han tror grensekontroll kan gjøre situasjonen mer oversiktlig.

- Det er for eksempel mange enslige asylsøkere som forsvinner hver dag. Vi har sett barn komme til Stockholm eller Malmö uten å ha blitt tatt hånd om av oss, og det synes vi er urovekkende. Grensekontroll kan gi oss mulighet til å plukke opp disse, legger han til.

Ber Norge om hjelp
Sverige forventer opp mot 190.000 nyankomne flyktninger bare i år.

Det er ikke klart hva som skal skje med flyktninger som eventuelt blir avvist ved grensen.

Onsdag i forrige uke ba Sveriges statsminister Stefan Löfven om hjelp fra naboland til å ta imot noen av flyktningene som har kommet til Sverige.

Han innrømmet at landet har kommet i en «anstrengt situasjon».

(Artikkelen fortsetter under avstemningen).


Erna sier blankt nei
Nå gir statsminister Erna Solberg et krystallklart svar tilbake:

- Vi har mer enn nok flyktninger selv. Det er de andre landene som må ta unna, sier hun på spørsmål fra Dagens Næringslivom det er naturlig for Norge som nabo å avlaste Sverigemed noen titusener.

Solberg omtaler tilstrømningen Norge opplever i dag som «masseimmigrasjon».

Mottak settes i brann og mottaksapparatet er delvis brutt sammen.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

Statsminister Erna Solberg (H) vil ikke avlaste svenskene ved å ta imot flere flyktninger fra Sverige. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

- Uforutsette bølger
Solberg er klar på at svenskene har tatt imot for mange.

- Jeg opplever at de er over bristepunktet, og det innrømmer politikerne selv. Personlig mener jeg de tok inn for mange før de innså det, sier hun.

- Er det noe jeg lærte som minister på asylfeltet, er det at signaler er viktige Den samme effekten så vi med de 8.000 flyktningene i vår. «Åpne våre hjerter» kan skape uforutsette bølger, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag