*Nettavisen* Nyheter.

Asylsøkere i Norge får bare midlertidig opphold

Jøran Kallmyr uttaler at de fleste asylsøkere som kommer til Norge nå vil få midlertidig oppholdstillatelse. . Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Regjeringen har besluttet at asylsøkere som får opphold i Norge skal kunne sendes ut etter fem år om forholdene i hjemlandet bedrer seg, melder NRK.

08.10.15 19:36

– I realiteten betyr det at de fleste som kommer nå, i fremtiden vil få opphold i Norge i fem år, så vil oppholdsgrunnlaget vurderes på nytt før permanent oppholdstillatelse blir gitt. Hvis krigen i Syria tar slutt, eller forholdene i Irak bedrer seg, vil de måtte forberede seg på å reise tilbake igjen, sier statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i Justis- og beredskapsdepartementet til NRK.

På høring

Tre av fire som søker asyl i Norge nå, får innvilget søknaden. Samtidig venter UDI over 30.000 nye asylsøknader til neste år.

Justisdepartementet sendte 27. mars i år et forslag til endringer i utlendingsloven på høring som innebærer å heve botidskravet for permanent opphold fra tre til fem år.

Beskyttelsesbehov

I statsbudsjettet i for neste år heter det:

«FNs flyktningkonvensjon og utlendingsloven åpner for å kalle tilbake flyktningstatus og oppholdstillatelse dersom beskyttelsesbehovet faller bort og flyktningen trygt kan vende tilbake til hjemlandet. Så langt departementet kjenner til er imidlertid denne adgangen i konvensjonen ikke systematisk benyttet av andre europeiske land. Departementet vil gjøre endringer i regelverk/praksis for å sikre at utlendingsmyndighetene kan foreta en ny vurdering av beskyttelsesbehovet ved bedrede forhold i flyktningens hjemland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag