*Nettavisen* Nyheter.

Asylsøkerens psykiske helse ble aldri undersøkt

Foto: Marit Hommedal (NTB Scanpix)

Det eneste Årdal kommune visste om helsetilstanden til mannen som nå er siktet for bussdrapene, er det som står i rapporten fra transittmottaket.

06.11.13 15:20

- I ettertid kan man kanskje tenke seg at muligens kunne vi avdekket noe, sier kommunalsjef Rigmor Svanberg, som har ansvar blant annet for helse i Årdal kommune.

Det er ansatt en sykepleier for å styrke helsetilbudet til asylsøkerne. Hvis kommunen hadde hatt bedre tid til å etablere denne ordningen, kunne kanskje noe ha blitt avdekket, ifølge Svanberg. Årdal kommune mottok nær sagt over natten 150 asylsøkere, de fleste afrikanere. Etableringen av mottaket skjedde for raskt til at kommunen fikk stablet på beina et tilstrekkelig apparat til å ta dem imot.

Svanberg bekrefter at den sørsudanske asylsøkeren aldri ble undersøkt for psykiske lidelser etter at han ankom Årdal i august i år.

Tre måneder senere ble han siktet for å ha knivdrept tre personer om bord på bussen fra Årdal til Oslo, dagen før han skulle pågripes og uttransporteres.

Det var ingenting i helserapporten fra transittmottaket som tilsa at man kunne forutane tragedien på Valdresekspressen mandag, ifølge Svanberg.

- Det er alltid lett å tenke at kanskje kunne vi gjort noe annerledes, men basert på tilbakemeldingene fra dem som jobbet på mottaket og de som bodde sammen med ham, er det ingen ting som tyder på at vi kunne ha fanget ham opp. Slik kan livet være. Det skjer tragedier, sier hun.

Kommunen har ikke anledning til å tvangsundersøke asylsøkere. Bare hvis pasienten selv oppsøker helsetjenesten eller hvis vi får bekymringsmeldinger fra eksempel.

Politiet ber om judisiell observasjon
Politiet ber om at tre rettspsykiatrisk sakkyndige skal gjennomføre en full judisiell observasjon av 30-åringen som er siktet for bussdrapene i Årdal.

Det opplyste etterforskningsleder Jørn Lasse Refsnes under politiets pressekonferanse onsdag.

En begjæring om oppnevning av sakkyndige ble onsdag sendt til Sogn tingrett.

– Den formelle oppnevningen har ikke skjedd ennå, men det vil kunne la seg gjøre i løpet av dagen, sa Refsnes.

Tilregnelig eller utilregnelig
En fullstendig judisiell observasjon foretas for å bedømme den siktedes sinnstilstand – og for å avklare hvorvidt vedkommende kan vurderes som tilregnelig eller utilregnelig i en kommende straffesak.

Det er retten som må beslutte at slik observasjon skal foretas.

Den siktede 30-åringen er innlagt ved Psykiatrisk klinikk ved Haukeland universitetssjukehus i Bergen, også kjent som Sandviken sykehus.

Torsdag blir han begjært varetektsfengslet i fire uker.

Klikk på bildet for å forstørre.

Leter etter motiv
– Hovedfokus for etterforskningen videre er nå å søke å få så mange detaljer som mulig om omstendighetene rundt denne handlingen, både når det gjelder det faktisk hendelsesforløp og gjerningsmannens motiv, dersom det finnes et slikt, sier etterforskningsleder Refsnes.

Politiet er i løpende dialog med helsepersonell og den siktedes forsvarer med tanke på å få gjennomført avhør, men helsesituasjonen hans gjorde dette lite sannsynlig onsdag, uttalte politiadvokaten på pressekonferansen.

Det var bussjåfør Arve Kvernhaug og passasjerene Margaret Molland Sanden og Brahim Khouya som ble drept i bussen. De døde ble onsdag obdusert.

Utrykningen evalueres

Sogn og Fjordane politidistrikt skal i samarbeid med Politidirektoratet evaluere politiets responstid i forbindelse med bussdrapene i Årdal.

Politimester Ronny Iden gjentok onsdag at politiets valg av omvei da de rykket ut til bussen i Årdal fremstår som forsvarlig.

– Utrykningstiden på én time og elleve minutter er lang tid. Jeg har sagt tidligere at veivalget fremstår som forsvarlig. Det skal også evalueres, sier Iden.

Politiets rute til stedet der bussen sto, var nesten fire mil lengre enn korteste vei.

Helse Førde: Politiet fikk beskjed om farlig person
Helse Førde trekker tilbake opplysningene om at det gikk lang tid før de varslet politiet om at en mann med kniv var observert i bussen i Årdal.

Tidligere onsdag opplyste helseforetaket til Aftenposten at det ved en feil tok rundt ti minutter fra opplysningene kom til dem, til de ble brakt videre til politiet.

Senere på dagen kom imidlertid Helse Førde med nye opplysninger.

– Vi har gjennomgått vår telefonlogg for andre gang, og der ser vi at vi fikk to telefonmeldinger om at det var sett en farlig person i bussen. De kom inn klokka 17.40. Klokka 17.42 var det en dialog mellom AMK og politiet om dette, sier kommunikasjonssjef Terje Ulvedal i Helse Førde til Dagbladet.

Ifølge beredskapssjef Jan Petter Sæbø i Helse Førde har politiet opplyst at de fikk en melding om at det kunne dreie seg om et skarpt oppdrag rundt klokka 17.40 mandag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.