RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Athea (25) bestemte seg for å skifte kjønn - søkte på 500 jobber uten å få napp

ENDRING: Et bilde av Athea (25) tatt i senere tid til venstre. Bildet til høyre er fra 2005 - da Athea var Michael.
ENDRING: Et bilde av Athea (25) tatt i senere tid til venstre. Bildet til høyre er fra 2005 - da Athea var Michael. Foto: Privat
Sist oppdatert:

I løpet av to år sendte Athea Josefine Andreassen (25) opp mot 500 jobbsøknader - og ble innkalt til kun tre intervjuer. På toppen av det, sliter hennes nærmeste familie med å godta avgjørelsen hennes om å skifte kjønn, skriver Nordlys.

Byttet navn i 2010

Frem til for fire år siden het hun Michael. Men allerede da hun var 15 år, skjønte Athea Josefine Andreassen at hun ikke var som alle andre.

Etter det begynte Andreassen å merke at hun hadde mer feminine trekk, og i 2010 bestemte hun seg for å skifte kjønn fra han til hun. Etter at navneskiftet var godtatt i folkeregisteret, fortalte hun om avgjørelsen sin til sine nærmeste.

Ikke godtatt

Ifølge Andreassen har flere i hennes nære omgangskrets ikke greid å akseptere valget.

- Det er tøft for meg at de ikke har godtatt det enda. Men jeg har fortsatt kontakt med dem, selv om de ikke godtar valget mitt. Så prøver jeg å overbevise dem om at det ikke er noe farlig med det. Jeg er jo i live, selv om jeg blir en litt annen person, forteller en åpenhjertig Andreassen til Nordlys.

- Heldigvis har mine beste venner støttet meg helt og holdent.

Nå står hun på ventelisten for å komme inn på kvinneklinikken ved UNN, hvor det i oktober forventes at hun vil få hormoner som en del av kjønnsskifteprosessen. Etter det vil hun trolig gjennomgå videre operasjoner. Men veien dit har slettes ikke vært noen dans på roser. Ting har tatt tid.

- Prosessen for å komme inn på ventelisten har vært lang, og jeg er glad for at jeg endelig er der nå. Jeg håper på at det skjer noe snart, sier hun.

500 søknader

I august 2012 startet Andreassen med å sende inn sin første jobbsøknad. Der opplyste hun om at hun hadde foretatt et navneskifte fra Michael til Athea Josefine, som en del av den helhetlige prosessen hvor hun skal skifte kjønn. Det samme har hun opplyst om i alle søknadene sine siden.

Nesten to år - og 500 søknader senere - fikk hun en arbeidsplass. Oppgitt forteller hun at kun tre tok henne inn til intervju, men som nevnt har hun nå fått en plass å jobbe. Hun arbeider for tiden på REMA 1000, og stortrives der.

- Vi pratet om situasjonen min første dagen. Det fins ingen problemer med arbeidskollegene. Jeg er åpen person, så om de lurer på noe skal de bare spørre, sier hun.

Samtidig som hun stiller spørsmålstegn ved hvorfor ingen ville gi henne en jobb.

- Det som jeg har tenkt i ettertid, er at arbeidsgiverne ikke helt vet hva dette er. Jeg tror ikke de tør å ta inn folk som har dette med utseendet, de er rett og slett for feig.

- Hva er dette for noe?

Andreassen har hatt en helt vanlig barndom, og forteller at hun aldri har plagdes med mobbing eller sjikanering. Men hun tror mange har fordommer, og til de som har det ønsker hun å forklare.

- Jeg er nok en person som folk legger merke til. Der lurer folk: «hva er dette for noe?» Men jeg har ikke hatt noen opplevelser som jeg opplever som spesielt ubehagelig, i og med at jeg har vært så åpen. Jeg tror med en gang jeg får begynt å prate til folk, så ser de at jeg er en helt vanlig person. Jeg holder lite tilbake, forteller Andreassen.

Nær ved å gi opp

25-åringen opplyser at hun flere ganger var nær ved å «gi opp». Hun ønsker spesielt å berømme sin gode vennine Junita Stamnes for å ha stått ved henne i den tunge tiden.

- Jeg vet ikke hvordan jeg skulle holdt ut i denne prosessen uten henne, helt ærlig. Hun har hjulpet meg med alt, og kom faktisk på det nye navnet mitt, Athea, forklarer Andreassen.

Til de som kan være i samme situasjon som hun selv råder hun til å ta til mot, og komme ut av «skapet».

- Snakk med dine nærmeste venner. Ta det stegvis. Ta den tiden de trenger for å komme ut med det her, og ikke vær redd, sier en svært åpen Athea Josefine Andreassen avsluttende til Nordlys.

Les flere saker i Nordlys

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere