*Nettavisen* Nyheter.

Atlantis' siste ferd mot rommet

Foto: MATT STROSHANE (Afp)

Mer enn 40.000 tilskuere fikk med seg den siste oppskytingen av romferja Atlantis.

14.05.10 21:19

Oppskytingen av romferja skjedde ved Kennedy Space Center i Florida fredag ettermiddag klokken 14.20 lokal tid, eller klokken 20.20 norsk tid.

Ifølge nyhetsbyrået AP hadde mer enn 40.000 tilskuere samlet seg for å få med seg romferjas 32. og siste oppskyting.

Atlantis' første tur til rommet skjedde allerede i 1985, og i løpet av de siste 25 årene har den vært på til sammen 32 reiser i rommet.

Romferjene pensjoneres
På sin siste reise, skal Atlantis til den internasjonale romstasjonen ISS med en russiskbygd forskningsmodul. Modulen er stappfull av mat, bærbare datamaskiner og andre amerikanske forsyninger til romstasjonen.

De seks erfarne astronautene om bord skal være i rommet i 12 dager, og de skal blant annet bytte flere batterier og montere en ny antenne.

- Lykke til, og ha litt gøy der oppe, sa Mike Leinbach, ansvarlig for oppskytingen til astronautene før Atlantis ble skutt opp.

Og om det blir opp til astronautene, har de det gjerne morsomt på turen.

- Hvis du ikke har noe mot det, tar vi henne gjerne ut av bane og tar et par ekstra runder rundt jorden, spøkte kaptein Kenneth Ham tilbake.

Vil få astronauter til en asteroide
Etter Atlantis' siste ferd, gjenstår kun to romferjeturer - en med Discovery i september og en med Endeavour tidligst i november, før USAs 30 år lange romprogram avsluttes.

Når deres egne romferjer nå pensjoneres, vil amerikanske astronauter være avhengige av å haike med russiske romferjer for å komme seg til romstasjonen.

President Barack Obama ønsker nå at NASA fokuserer på å få astronauter til en asteroide innen år 2025 og inn i bane rundt Mars innen 2035.

Etter endt sistereise vil både Atlantis og de to andre romferjene ende opp på amerikanske museer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.