Gå til sidens hovedinnhold

Atmosfærisk elv på vei: Advarer om enorme regnmasser

Nå kan det bli vått. Veldig vått.

Torsdag skrev Nettavisen om at Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland er vær-vinnerne i kampen om det beste været i helgen.

Fredag formiddag varsler Meteorologisk Institutt om at neste uke vil bli preget av store nedbørsmengder flere steder i landet.

- Over hele landet vil det ligge på mellom 100-200 millimeter nedbør neste uke, men kommer du opp over 600 meter kommer det som snø, sier statsmeteorolog Unni Nilssen ved Meteorologisk Institutt til Nettavisen fredag formiddag.

Det er en atmosfærisk elv som er på vei inn over kysten, sier statsmeteorolog Ola Bakke Aashamar til NRK.

En atmosfærisk elv er en lang og smal sone med vanndamptransport, hvor vanndampen har sitt opphav i tropiske områder, ifølge Meteorologisk institutt. Hvis dette værsystemet treffer land i Norge kan det skape enorme nedbørsmengder. Ekstremværet «Synne» i 2015 var et eksempel på en atmosfærisk elv, skriver NTB.

Advarer hytteiere

Spesielt på Vestlandet og i Trøndelag blir det vått, ifølge meteorolog Unni Nilssen. Østlandet og øst i Finnmark ser ut til å bli skjermet for været.

De store nedbørsmengdene på Vestlandet og Trøndelag ser ut til å starte sent mandag kveld. Lenger nord i Norland og Troms kan det avvente til onsdag, ifølge prognosene.

Mye nedbør betyr også mye snø i høytliggende strøk, og det kan by på store utfordringer for hytteeiere.

- Er du på hytta kan det blir mye snø og det kan gi hyttene tunge tak, forklarer statsmeteorolog Unni Nilssen til Nettavisen.

Oppholdsvær

Befinner du deg på Sør- og Østlandet neste uke, ser det ut som at du slipper unna de store nedbørsmengdene.

Det blir stort sett oppholdsvær, men det kan komme noen byger enkelte steder, sier prognosene fredag formiddag.

Les også: I Sverige trengs det fem sykepleiere for å bemanne én intensivplass – i Norge dobbelt så mange

Et unntak er i fjelltraktene ved Geilo der det kan bli en del snø og sludd utover i uka.

- Det er såpass sterk høydevind at nedbøren vil bli dratt lengre øst enn det normalt ville gjort, opplyser statsmeteorologen.

Det sterke vinden i fjellet gjelder spesielt onsdag og torsdag neste uke. Også langs kysten i lavlandet kan det blir perioder med kuling.

Les også: Danmark: - Smitten er på sitt høyeste nivå noensinne og drives alene av omikron

Plussgradene kommer

Temperaturene vil stige noe i store deler av landet neste uke. På Sørlandet kan temperaturene opp mot 10 grader. Langs kysten vil plussgradene strekke seg helt opp til Hammerfest i nord.

- Det kan bli perioder med sterk vind også i Troms- og Finnmark, men i Finnmark vil de få stort sett oppholdsvær neste uke, forteller Nilssen.

Vanskelig kjøreforhold

Fredag har både Vegtrafikksentralen og flere politidistrikt på Sør-Norge meldt om trafikkulykker på grunn av glatte veier.

I Agder gikk Statens vegvesen ut å ba folk vurdere å la bilen stå fredag morgen.

– Folk må beregne god tid. Om du ikke må ut med bilen i morgentimene, så la den stå, er oppfordringen til trafikkoperatør Kjetil Løvås hos Statens vegvesen til Fædrelandsvennen.

På Østlandet advares det også vær og kjøreforhold fredag.

- Det er viktig å tilpasse fart etter forholdene på slike dager, skriver Vegtrafikksentralen på Twitter.

Langs kysten av Agder har det kommet regn som fryser på bakken. I øvre deler av Agder, gamle Buskerud, Vestfold og Telemark legger det seg snø på veiene.

Les også: Riksrevisjonen utvider undersøkelse av Stortinget: – Av stor betydning