*Nettavisen* Nyheter.

Atomavtale kan være på trappene

Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif gestikulerer fra balkongen til hotellet Palais Coburg i Wien, der forhandlingene pågår. Foto: Carlos Barria / Reuters / NTB scanpix Foto: Carlos Barria

Iran og stormaktene som i to uker har ført en intens maratonsluttspurt i Wien, kan omsider være i ferd med å spikre en historisk atomavtale. Men det skjer tidligst mandag.

12.07.15 21:51

Da partene samlet seg i Wien for 15 dager siden, var planen at en intens, men kort sluttspurt skulle munne ut i en avtale der iranerne ville kunne få sanksjonslettelser i bytte mot en garanti om at atomprogrammet er fredelig.

Siden har det dukket opp en rekke hindre, og de mange signalene fra den østerrikske hovedstaden har gitt inntrykk av at forhandlerne er fanget i en seig stillingskrig.

Søndag syntes imidlertid optimismen å ha vendt tilbake til forhandlingsbordet – dagen før en ny selvpålagt frist utløper mandag.

LES OGSÅ: Rouhani takket Putin for atomforhandlingene

Forsiktig

Men både iranske og vestlige forhandlingsdelegater avviste etter hvert at en avtale kunne komme på plass før fristen.

– Vi har fortsatt en jobb å gjøre i morgen. Ingen avtale i dag, sa Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif til pressen fra hotellbalkongen i Wien.

Zarif legger til at mandagens frist ikke kan forlenges, men det kan likevel ikke utelukkes at partene vil trenge enda mer tid.

USAs utenriksminister John Kerry maner også til forsiktighet.

– Jeg tror vi nærmer oss noen ordentlige avgjørelser snart. Så jeg vil si, siden vi har noen tøffe ting å gjøre, at jeg forblir håpefull, sa Kerry til journalister søndag.

En kilde i den vestlige delegasjonen minner dessuten om at både Teheran og Washington vil behøve tid til å konsultere sine regjeringer straks en avtale er i havn.

LES OGSÅ: Nyhetsbyrå: – Enighet om sanksjonslettelse for Iran

LES OGSÅ: Iran trekker ekstremisme inn i atomforhandlingene

Tvil i Washington

Med optimismen fra Wien kom også pessimismen fra Washington. Republikanernes flertallsleder i Senatet valgte søndag å så ny tvil om hvorvidt USAs president Barack Obama vil kunne få grønt lys for en iransk atomavtale i Kongressen.

– Jeg tror den kommer til å bli veldig vanskelig å selge, hvis den blir ferdig, sier Mitch McConnell i et intervju med Fox News søndag.

Flere republikanere har lenge kritisert atomforhandlingene mellom stormaktene USA, Russland, Kina, Storbritannia Frankrike og Tyskland som fikk sitt første gjennombrudd for halvannet år siden.

Frykten er at Iran vil være i stand til å utvikle atomvåpen, men Iran har hele tiden holdt fast på at kjernekraften kun brukes til fredelige formål.

Iransk optimisme

Under samtalene den siste uka har spesielt Irans krav om at våpenembargoen mot Teheran heves, skapt strid. Det har også Vestens krav om tilgang for internasjonale inspektører til iranske militærinstallasjoner, noe iranerne er sterkt skeptiske til.

Tidligere på dagen sa en iransk kilde at en avtale er på trappene.

– Rundt 99 prosent av problemene er løst, og avtalen er klar, sa diplomaten til Reuters.

Også Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius mener tiden er inne.

– Jeg håper vi endelig går inn i den siste fasen av disse maratonforhandlingene. Jeg tror det, sier Fabius før et møte med FNs atomenergibyrå (IAEA) søndag.

Forbehold

Men forbeholdene kom deretter på løpende bånd.

– Vi jobber hardt, men det er tross alt et dokument på 100 sider, påpekte Alireza Miryousefi, talsmann for Irans delegasjon, på Twitter.

Partenes tredje selvpålagte frist på to uker for å komme fram til en endelig avtale, utløper mandag. Dersom de lykkes, vil det bli det viktigste skrittet mot forsoning mellom Vesten og Iran siden revolusjonen som brakte presteskapet til makten i Teheran i 1979.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.