*Nettavisen* Nyheter.

Atombombet to ganger

Foto: Scanpix (AP)

Tsutomu Yamaguchi ble bombet i Hiroshima og Nagasaki, men rakk å fylle 93 år.

07.01.10 07:25

Mandag denne uken døde Tsutomu Yamaguchi (93), den eneste som er anerkjent for å ha overlevde begge atombombene som falt over Japan under andre verdenskrig.

- En verdifull historieforteller har gått bort, sier ordfører i Nagasaki til AP.

Les: Han overlevde begge atombombene

Dro hjem
Yamaguchi var til stede i Hiroshima på forretningsreise da B-29-flyet Enola Gay slapp den første atombomben som noensinne hadde blitt brukt i krigføring, «Little Boy», over byen 6. august 1945.

Han fikk alvorlige brannskader på overkroppen, og dro til hjembyen Nagasaki, 30 mil unna, dagen etter. Dermed opplevde - og overlevde - han også det andre atomvåpenangrepet mot Japan, da «Fat Man»-bomben ble sluppet over Nagasaki tre dager senere.

Japan overga seg 15. august.

Ville forby
60 år etter krigens slutt og atombombeopplevelser, døde Yamaguchi av magekreft.

- Min doble utsettelse for radioaktivitet er nå offisiell. Jeg kan fortelle de yngre genarasjonene den fryktelige historien om atombombene selv etter at jeg er død, sa 93-åringen til lokale aviser i fjor.

I sine siste leveår holdt Yamaguchi foredrag om atomvåpenangrepene, blant annet for FN, skrev bøker om det, og uttrykte håp om at de en dag vil forbys.

Rett til statlig kompensasjon
Alle registrerte ofre etter Hiroshima og Nagasaki har fått statlig kompensasjon i form av månedlige utbetalinger, gratis legesjekk og begravelsesutgifter.

Japan er det eneste landet som noen gang har blitt angrepet med atomvåpen. Om lag 140.000 mennesker mistet livet i Hiroshima og 70.000 ble drept i Nagasaki.

Yamaguchi var én av 260.000 mennesker som overlevde atombombene. De overlevende har i ettertid lidd av sykdommer som kreft og leversykdommer som følge av radioaktiv stråling.

Det finnes tusenvis av japanere som fortsatt krever kompensasjon i forbindelse med atomvåpenangrepene, men myndighetene nekter å utbetale kompensasjonen fordi de ikke oppfyller kriteriene til å bli anerkjent som atombombeofre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.