RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Atomkraftverk 32 mil fra Karasjok

Foto: Stefan Lindblom (Scanpix)
Sist oppdatert:
Nytt atomkraftverk planlegges i Finland. - En større trussel enn Tsjernobyl, sier Nils Bøhmer i Bellona.

Ifølge avisa Ságat planlegger det tyskfinske selskapet Fennovomia Oy å bygge et atomkraftverk som er tre ganger så stort som Tsjernobyl i Lappland. Avstanden fra Karasjok og Kautokeino er ikke mer enn 320 kilometer.

Nå er planene sendt regjeringen og dersom det blir et finsk ja, kan byggingen starte i 2012. Dette skriver Finnmark Dagblad.

– For eksport
– Dette er et kraftverk basert på eksport av energi, og Finland har ikke behov for energien. Selskapet har heller ikke tatt de praktiske og teoretiske risikovurderingene på alvor, sier Lauri Myllyvirta i Greenpeace Finland til avisa lørdag.

Ifølge Myllyvitra kan det planlagte kraftverket produsere opp til 20 TWh, noe som tilsvarer en sjudel av landets samlede energiforbruk.

Skrekkeksempel
Miljøbevegelsen fortviler over planene og forsøker å få dem stoppet. Det samme gjør reindriften, som varsler motstand. Ifølge avisa er ikke Norske Reindriftssamers Landsforbund kjent med planene, men leder Nils Henrik P. Sara sier han vil ta det opp i organisasjonen.

Tsjernobyl er et skrekkeksempel. Vi vet hva dette kan innebære og må selvfølgelig kjempe imot. Ved en ulykke i et slikt anlegg er det over og ut for reindrift, sier Sara.

Heller ikke Sametingene i Norden har vært høringsinstanser om planene.

– Dette liker jeg svært dårlig. Dette kommer så nær grensene at her må det også være internasjonale fokus, sier sametingspresident Egil Olli til Ságat.

– Teoretisk fare
Fennovomia Oy anser sjansen for en kjernekraftulykke som teoretisk. Ved en alvorlig ulykke har selskapet har beregnet at befolkningen i en radius på fem kilometer må evakueres. I en radius på 10 kilometer må folk holde seg innendørs.

Nils Bøhmer i miljøstiftelsen Bellona avviser tallene og slår fast at skadeomfanget ved en atomulykke er så stor at det er argument godt nok til å bygge atomkraftverk.

– Et atomkraftverk i Lappland representerer en større trussel med mye mer radioaktivitet enn Tsjernobyl gjorde, sier Bøhmer.

Les flere nyheter fra Finnmark Dagblad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere