RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Åtte av ti lys har gått i Syria siden konflikten startet

Satellittbildet til venstre viser lysene i Syria en natt i 2011, mens bildet til høyre er fra 2015.
Satellittbildet til venstre viser lysene i Syria en natt i 2011, mens bildet til høyre er fra 2015. Foto: Handout/Amnesty International (NTB Scanpix)
Her er før og etter-bildene som viser den dramatiske lys-endringen.

Åtte av ti lys har gått i Syria siden konflikten startet for fire år siden, viser en ny rapport basert på satellittbilder av det krigsherjede landet.

Antallet lys som er synlige over Syria, har falt med 83 prosent, viser en analyse gjort av forskere på Wuhan-universitetet i Kina i samarbeid med en global koalisjon av 130 frivillige organisasjoner.

- Fire år etter at krisen startet, har det syriske folk blitt kastet ut i mørket: De er i nød, de er redde, og de sørger over vennene de har mistet og landet de en gang kjente, sier David Miliband, tidligere britisk utenriksminister og nå leder for International Rescue Committee, som er med i koalisjonen #withSyria.

Storbyen Aleppo, som for få år siden var landets økonomiske hovedstad, er i stor grad ødelagt av det syriske luftvåpenet. De kinesiske forskerne har registrert en lysreduksjon i byen på 97 prosent.

I Raqqa-provinsen, som kontrolleres av IS-opprørerne, har lyset minket med 96 prosent.

- Satellittbilder er den mest objektive kilden for å vise ødeleggelsen av Syria. Bildene, som er tatt 500 mil fra jorda, kan hjelpe oss til å forstå lidelsen og frykten som vanlige syrere opplever hver dag mens landet rundt dem ødelegges, sier forskningslederen Xi Li. 

Går inn i sitt femte år
Borgerkrigen i Syria går søndag inn i sitt femte år, men få vestlige ledere snakker lenger høyt om at president Bashar al-Assad må fjernes.

Fra å toppe listen over verdens mest utskjelte statsoverhoder, blir den syriske presidenten nå i all stillhet sett på som en nyttig alliert i kampen mot en enda mer brutal fiende, Den islamske staten (IS).

En USA-ledet koalisjon har siden september i fjor forsøkt å stanse den ytterliggående islamistgruppens frammarsj i Syria og Irak, både ved å bombe dem fra lufta og støtte opp om irakiske regjeringsstyrker og kurdisk milits.

Svekket FSA
Assad godtar stilltiende offensiven mot IS i nord og øst og har selv i ly av denne vingeklippet de mer sekulære opprørerne i Syrias frie hær (FSA) i sør.

FSA er nå betydelig svekket og fragmentert og får heller ikke den militærhjelpen utenfra de ønsker.

Vestlige og syriske observatører konkluderer derfor med at Assad i dag sitter tryggere enn han noensinne har gjort siden krigen brøt ut.

Regimet i Damaskus kontrollerer fortsatt de tettest befolkede områdene av landet, grensa mot sør samt den strategisk viktige korridoren nordover gjennom Homs og Hama og vestover til kysten.

Enorme lidelser
Syrias sivilbefolkning har derimot liten grunn til å feire søndagens fireårsdag for starten på opprøret mot Assad.

FN anslår at borgerkrigen har kostet 220.000 mennesker livet, noe som tilsvarer 150 drepte hver eneste dag de siste fire årene. Den gjennomsnittlige levealderen blant befolkningen har på fire år gått ned med 24 år – fra 79 til 55, ifølge en FN-rapport publisert denne uken.

Halve befolkningen er drevet på flukt fra sine hjem, drøyt 3,8 millioner til naboland, mens 7,6 millioner er på flukt inne i Syria.

De humanitære lidelsene er enorme, alle parter begår grove krigsforbrytelser og kamphandlingene gjør det svært vanskelig å nå de internt fordrevne.

Som i alle konflikter er det barna som rammes hardest, konstaterer generalsekretær Bernt G. Apeland i UNICEF Norge.

- Tre millioner syriske barna er født etter at konflikten startet. For dem har hele livet vært farget av krig, elendighet og nød. Og for ungdommen er volden ikke bare stygge arr fra fortiden, volden er med å forme fremtiden, sier Apeland.

Iran og Russland
Fredsprosessen brøt sammen for ett år siden, og utsiktene til en snarlig forhandlingsløsning er i dag svært små.

President Barack Obama er mer opptatt av å komme fram til en atomavtale med Iran, Assads fremste allierte, som også bistår aktivt i kampen mot IS i Irak.

USAs anstrengte forhold til president Vladimir Putin, som var sentral da Assad gikk med på å kvitte seg med de kjemiske våpnene, gjør også forhandlinger vanskelig. Russland står last og brast med Assad og vil derfor være sentrale i enhver forhandlingsprosess.

FNs spesialutsending Staffan de Mistura erkjente nylig at Assad er «en del av løsningen» i Syria, hvor ubehagelig en slik tanke enn måtte være.

En slik åpen erkjennelse vil neppe komme fra vestlige hovedsteder med det første, selv om det blir stadig vanskeligere å se for seg en fredsløsning som ikke involverer den syriske presidenten. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere