RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Sondeep Shankar (Ap)

Åtte dømt for «gassdrapene»

Tusenvis av mennesker døde som følge av gasslekkasjen i den indiske byen Bhopal.

En indisk domstol har dømt åtte personer for gasslekkasjen på gasskraftverket Union Carbide for 26 år siden.

Lekkasjen krevde tusenvis av menneskeliv, og regnes for å være verdens verste industriulykke gjennom tidene, melder BBC.

De åtte personene, som hovedsakelig tilhørte ledelsen i selskapet, er dømt til to år fengselsstraff for å ha forårsaket dødsfallene.

40 tonn med den giftige gassen methyl isocyanate lekket ut fra kraftverket og la seg som et teppe over slumområdene i den indiske byen Bhopal i desember 1984.

- 15.000 døde
Ifølge menneskerettighetsgrupper skal 15.000 mennesker ha dødd innen få dager etter lekkasjen. De offisielle dødstallene ligger imidlertid på litt over 3000.

I tillegg har mange mennesker fått varige mén etter å ha blitt utsatt for gassen.

Menneskerettighetsgrupper og uavhengige organisasjoner som har jobbet for ofrene av gasslekkasjen, er svært misfornøyd med kjennelsen, og mener den er for lav og kommer altfor sent.

Sørgelig presidens
- Den setter en svært sørgelig presidens. Katastrofen har blitt behandlet som en trafikkulykke. Det er en juridisk katastrofe, og det er et forræderi av regjeringen mot det indiske folk, sier aktivist Satinath Sarangi.

Mer enn ti dommere har behandlet saken siden 1980-tallet. Først ble tolv mennesker tiltalt for uaktsomt drap med en strafferamme på inntil ti år. Men så ble titalen omgjort av høyesterett i 1996 til uaktsomt handling med døden til følge, noe som har en langt lavere strafferamme.

Organisasjoner hevder byen Bhopal har en ekstrem høy andel med fødselsdefekter, samt andre sykdommer som diabetes og kreft.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere