*Nettavisen* Nyheter.

Åtte personer omkom i helikopterulykke i Glasgow

Foto: (Scanpix)

Glasgow (NTB): Åtte personer mistet livet som følge av at et politihelikopter traff taket på en pub i Glasgow, opplyser politiet.

30.11.13 17:50

Tre av de omkomne var om bord i helikopteret, mens de øvrige fem var gjester på puben da ulykken skjedde.

Ytterligere 14 personer er alvorlig skadd og innlagt på sykehus, opplyste politimester Stephen House på en pressekonferanse lørdag kveld.

Lete- og redningsarbeidet pågår fremdeles i det sammenraste bygget, og det er ifølge politiet svært vanskelige arbeidsforhold. Faren har vært stor for at deler av bygningen skulle rase sammen, og politiet vet ikke hvordan det ser ut under det styrtede helikopteret.

– Vi har å gjøre med en svært kompleks etterforskning og operasjon. Vi regner med at nødetatene fortsatt vil være på stedet en god stund, sa House.

Faren har vært stor for at deler av bygningen skulle rase sammen, og politiet vet ikke hvordan det ser ut under det styrtede helikopteret.

– Jeg vil gjerne benytte anledningen til å berømme folk i Glasgow som bidro i de aller første stadiene etter ulykken, og berømme dem for deres mot, fortsatte politimesteren.

- Voldsomt brak
Pubgjester i Glasgow forsto ingenting da det plutselig kom et voldsomt brak og lokalet ble fylt av støv midt under en konsert. På taket lå et politihelikopter.

Politihelikopteret skal ha falt «som en stein» før det traff taket på puben The Clutha Bar fredag kveld. Øyenvitner har forklart at de opplevde hendelsen som surrealistisk.

Inne i puben var om lag 120 personer samlet for å høre på skabandet Esperanza. Gjester forteller at de først hørte et voldsomt brak, hvorpå lokalet ble fylt med støv.

- Halvveis gjennom settet kom det en kjempeeksplosjon. Deler av lokalet ble dekket av støv. Vi visste ikke hva som hadde skjedd. Folk fikk panikk og forsøkte å komme ut av døren, sier Fraser Gibson, en av pubgjestene, til BBC.

Er du i Glasgow? Tips oss på telefon 468 30 050 eller e-post vaktsjef@nettavisen.no

Flyktet ut
Mange pubgjester greide å komme seg ut på egen hånd rett etter ulykken.

- Folk begynte å komme ut med skader og blod, og alle kom bort og forsøkte å hjelpe, sier en av pubgjestene, Grace MacLean, til BBC.

Hun forteller at det tok en liten stund før taket kollapset og folk skjønte hva som hadde skjedd.

- Bandet fortsatte å spille, men så falt mer av taket ned og noen begynte å skrike. Så ble hele puben fylt med støv, sier MacLean, som er usikker på om helikopteret styrtet ettersom det ikke eksploderte.

- Jeg tror kanskje at de som var i helikopteret forsøkte å lande på taket eller noe sånt, sier hun.

Teknisk feil?
Eksperter mener imidlertid at helikopteret, som var av typen EC-135, kan ha fått tekniske problemer.

To politifolk og en sivil helikopterpilot befant seg i helikopteret, men politiet har ikke kommet med opplysninger om tilstanden deres.

En nordmann som bor bare 200 meter fra puben, sier til VG at det vrimler av politi og brannmannskaper i området og at det er satt opp sperringer 50 meter fra puben.

- Det er utrolig mye brannbiler her, og de jobber veldig på taket på puben. Jeg tror jeg kan se halerotoren som står opp gjennom taket, sier Andreas Rød-Løkkevold, som selv var hjemme og så på TV da ulykken skjedde.

Labour-politikeren Jim Murphy sier til kringkasteren BBC at han kjørte forbi puben som ligger ved elva Clyde, rett etter ulykken. Sammen med andre frivillige hjalp han til med å få skadde ut av bygningen.

- Det var et fryktelig syn, men folkene der har gjort en god jobb, sier Murphy, som er representant i Parlamentet i London.

Ulykken skjedde klokken 23.25 norsk tid, 22.25 lokal tid

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.