Sju personer er pågrepet, mens en antatt raner ligger på sykehuset. Siden torsdag har det vært 16 ran i hovedstaden. I går kveld var 10 av dem oppklart, melder osloby.no.

Fabian Stang (H) rykket søndag ut i TV 2 og advarte mot at ransbølgen kunne få seinskader for dem som blir rammet. Han frykter at trygghetsfølelsen vil bli skadd.

De siste to ukene har Oslo opplevd en rekke ran og ransforsøk. Faktisk hele 60 stykker, skriver Aftenposten.

For to uker siden på Ensjø T-banestasjon ble blant annet en 14 år gammel gutt truet og frastjålet mobilen og lommeboka si av to maskerte og bevæpnede menn.

Mobilraner ble banket opp
Mens den ti år gamle gutten sto og ventet på bussen på Helsfyr i Oslo søndag morgen forsøkte to ransmenn å ta mobiltelefonen hans.

Det skulle de ikke gjort. To andre menn var vitne til ransforsøket og la de to utenlandske ranerne på 18 år og 24 år i bakken. Det gikk så hardt for seg at tenner lå strødd utover asfalten etter basketaket, og den yngste raneren ble kjørt med ambulanse til Ullevål sykehus.

Har du blitt ranet, eller kjenner du noen som har blitt ranet?Tips oss her

- Han fikk ganske store skader og måtte opereres. Det er OK at de hjalp gutten, men spark og slag mot folk som ligger på bakken er ikke greit, sier operasjonsleder Martin Todnem i Oslo politidistrikt til NTB.

Fire anmeldt
Gutten, som er norsk statsborger av utenlandsk opprinnelse, kom uskadd fra ransforsøket og er ivaretatt av foreldrene sine.

- Vi har anmeldt ranerne for ransforsøk på guttens vegne. De to som brøt inn, er anmeldt for legemsbeskadigelse mot ranerne, sier Todnem.

De to er 17 år og 30 år gamle og er begge norske statsborgere av utenlandsk opprinnelse.

- 24-åringen og 17-åringen er pågrepet og vil bli avhørt. Ifølge vitner var 17-åringen mest aktiv og sparket 18-åringen mens han lå nede. 30-åringen ble avhørt og dimittert på stedet, sier operasjonslederen.

De to som forsøkte å ta mobiltelefonen fra 10-åringen, er begge kjenninger av politiet og er tatt for lignende forhold før. De to andre er ikke kjent for politiet fra tidligere.

Syv pågrepet
- Vi har pågrepet sju personer siden torsdag, mens den åttende er han som ligger på Ullevål og som vi ikke har fått avhørt ennå, sier stasjonssjef Kåre Stølen på Grønland politistasjon.

Fem av dem som er pågrepet i forbindelse med ranene, er asylsøkere. Stølen etterlyser et tettere samarbeid med forvaltningen slik at asylsøkere ikke kan begå flere ran før de blir sendt ut av landet.

- Disse ranerne misbruker asylinstituttet og må få klare signaler fra samfunnet, sier han.

Gjengangere
Aftenposten har sporet opp 17 unge ranere som politiet tok i en stor aksjon på Grünerløkka i Oslo for 11 år siden. Av dem er det bare tre som ikke er dømt igjen, skriver avisen.

I løpet av de siste ti årene er det blitt avsagt hele 57 dommer mot 14 av dem.

Ni av de 17 som Aftenposten har klart å spore opp, er norske statsborgere, men alle har en annen etnisk bakgrunn.

De øvrige åtte er utenlandske borgere, somalisk, marokkansk og kenyansk.

Vanskelig
John Roger Lund, stasjonssjef på Stovner politistasjon, sier at de har begrensede virkemidler overfor unge kriminelle. I enkelte tilfeller slippes de rett ut på gaten igjen - uten noen form for represalier.

- Det skal svært mye til for at en person under 18 år blir varetektsfengslet, selv om de har titalls saker på seg allerede. Vi opplever faktisk at vi tar dem inn, og må slippe dem ut igjen rett etter avhør. Det ligger dermed lite makt bak hva vi foretar oss, sier han til avisen.

Lund hadde gjerne sett at deres kriminelle løpebane hadde blitt stanset på et tidlig tidspunkt og at de fikk en eller annen form for behandling hvor de ikke kan gå fritt.