Gå til sidens hovedinnhold

Åtte tiltalt i tidenes narkosak

Skal ha omsatt flere hundre kilo metamfetamin på Østlandet.

17. august starter rettssaken mot åtte personer, tre norske statsborgere, fire litauere og en latvier i Sarpsborg tingrett. Det er satt av en hel måned til maratonrettssaken, skriver Sarpsborg Arbeiderblad.

Påtalemyndigheten mener disse åtte personene tilhører en organisert kriminell gruppe som har smuglet og omsatt flere hundre kilo med metamfetamin til Østfold og andre stedet på Østlandet. Det var i fjor sommer politiet kunne opplyse om at de i løpet av vinteren og våren hadde sprengt det de mener er landets største metamfetaminliga.

Flere av de pågrepne er siktet for innførsel og omsetning av mer enn 250 kilo met-amfetamin. Det er tatt beslag i 63 kilo, hvorav 32 kilo er det største enkeltbeslaget, opplyser politiet i en pressemelding.

I løpet av vinteren og våren 2009 gjorde politiet en rekke tilslag mot adresser i store delere av Østfold. Her ble det beslaglagt store mengder narkotika i tillegg til millionverdier i form av kontanter, biler og løsøre. 12 personer var i en periode siktet i saken. Østfold politidistrikt var ferdig med etterforskningen i høst, og saken har siden vært innom statsadvokaten og riksadvokaten – som har beordret tiltale i saken. 17. august i år møter åtte av disse til en månedslang rettssak i Sarpsborg tinghus, der de står tiltalt for tidenes mest omfattende narkosak her i landet.

Påtalemyndigheten har dessuten valgt å anvende den såkalte «mafiaparagrafen» (straffeloven § 60) i denne saken, hvilket innebærer at flere av de tiltalte risikerer lange fengselsstraffer hvis de blir funnet skyldig etter tiltalen.

Påtalemyndigheten mener at et litauisk ektepar på henholdsvis 25 og 33 år er sentrale i saken. Ekteparet, som flyttet fra Sarpsborg til mossedistriktet ved nyttårstider 2009, skal ifølge tiltalen – som SA kjenner innholdet i – alene ha omsatt flere hundre kilo med metamfetamin for flere millioner kroner. Politiet er av den klare oppfatningen av at ekteparet drev utstrakt narkoomsetning også mens de bodde i Sarpsborg. Ifølge tiltalen skal virksomheten ha pågått siden sommeren 2006.

Ekteparet har sittet varetektsfengslet siden de ble pågrepet for over et år siden, og den nå 25 år gamle kvinnen har også født et barn under varetektstiden.

Under den 23 virkedager lange rettssaken vil rundt 30 vitner forklare seg både i tinghuset og via videolink fra inn- og utland.

Kilder SA har vært i kontakt med omtaler denne saken som en av de mest omfattende narkosakene i Nord-Europa. I tiltalen varsler statsadvokat Torunn Gran, som er aktor i saken, at det vil bli lagt ned påstand om inndraging av nærmere 20 millioner kroner i kontanter fra flere av de tiltalte, og at det tas forbehold om å nedlegge påstand om ytterligere inndraging.

En av de tiltalte, en 28 år gammel litauer, er bosatt i Sarpsborg. Han er tiltalt for å ha bistått det ovennevnte ekteparet med å hvitvaske et millionbeløp, formentlig for eiendomskjøp i Norge.

Les flere saker fra Østfold på Sarpsborg Arbeiderblad.

Reklame

Endelig på lager igjen: Ladekabelen som kutter strømmen selv

Kommentarer til denne saken