RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Åttebarnsmor kjemper mot narkolangere på Tøyen

Foto: Julie Messel (Ditt Oslo)
Sist oppdatert:
– Alle mine åtte barn er vokst opp på Tøyen, jeg vil ikke flytte, men kjempe, sier mor, student, natteravn og deltidsarbeider Arifi Ali fra Somalia og Tøyen.

(Ditt Oslo) - Da jeg flyttet hit for 16 år siden gikk det en gutt på Tøyen skole, han var 10 år. I dag er han fremdeles i nabolaget, men nå som narkolanger, forteller Ali.

– Det er mange foreldre som har tapt sine barn på Tøyen, sier Ali, til et et svært lydhørt publikum i store auditorium på høgskolen i Maridalsveien.

Kjemper med nebb og klør
Arifi Ali er med i Tøyeninitiativet, som ble opprettet rett over påske i år, og som hadde et folkemøte samme dag som byrådet inngikk avtale med SV om storsatsning på Tøyen, mot at Munchmuseet ble flyttet til Bjørvika.

Initiativet ble opprettet av brennende sjeler på Tøyen som krever sikre boområder for Tøyens befolkning.

Ali er en av disse. Hun kjemper med nebb og klør for lokalmiljøet sitt, der hun selv har bodd i 16 år. Den første tiden i kommunal leilighet i Kolstadgata, nå i en 4-roms i Hagegata. De to eldste barna er flyttet ut, nå bor hun med mann og de seks yngste barna.

Narkolangere og barnefamilier
Ali snakket onsdag for arkitekter, byplanleggere, noen få politikere og studenter på Arkitektur-og designhøgskolen om hva som er Tøyens største utfordringer:

– Det er ikke alle som har råd til å flytte fra Tøyen, fortsetter hun.

Området har i dag tusen kommunale boliger, i tillegg til mange boliger for rus og psykiatri.

– Hvem er det som tror at narkolangere og barnefamiler kan bo sammen, hvem tror at det kan gå bra? spør Ali.

På Tøyen er hun en kjent skikkelse, en «hverdagshelt», som Tone Huse, samfunnsgeograf og forfatter av boka Tøyengata, kaller henne.

Blant innlegg om byutvikling, kulturvern, kommersielle interesser, landskapsinteresser på Tøyen, er Alis innlegg kjærkomment.

– Bort med «blandingspolitikk»!*
– Skal vi lykkes på Tøyen må vi bort i fra blandingspolitikken som tror at man kan huse disse forskjellige gruppene samme sted, og tro at det går bra, sier Huse, som samme morgen er ankommet fløyet fra universitetet i Tromsø, der hun forsker på nettopp byen.

– Det er store forskjeller på Tøyen. Du slutter ikke å være fattig fordi du får en ressurssterk nabo, sier hun om utfordringene Tøyen står overfor.

Professor i arkitektur Håkon Vigsnæs er ikke i tvil om at Oslo skal nyte godt av forskning som foregår på arkitektur- og designskolen.

Det gjør inntrykk på professorer og studenter å høre om faktiske sosiale utfordringer Tøyen står overfor.

– Tøyen har en unik tilhørighetskultur
Seminaret Tøyentanker-status og visjoner, som gikk av stabelen i går, inngår som en del av masterkurset Boligfortetning i høyden, som går på høgskolen nå i høst.

– Om arkitekturen kan gi svar på alle spørsmålene som blir stilt om hva Tøyen trenger, det er jeg ikke sikker på, men vi skal være åpne og aktuelle, og engasjere oss i byen, sier Vigsnæs.

Han er ikke i tvil om at Tøyen har en unik tilhørighetskultur, som er svært ulikt mange andre steder i byen.

Les flere saker fra Ditt Oslo.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere