RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Attentatmann er barnebarn av krigshelt

Foto: DON EMMERT/AFP Photo
Sist oppdatert:
Ingen skjønner motivene til James E. Holmes og debatten om våpenkontroll blusser opp igjen.

Mannen som er mistenkt for å ha drept 12 personer i Aurora-kinoen i Denver fredag, er barnebarn av en dekorert krigsveteran, skriver Monterey County Herald.

Oberstløytnant Robert M. Holmes deltok blant annet i slaget om Okinawa i 1945, som var det største sjølandingen til USA i Stillehavet og endte også i det største blodbadet.

Han pensjonerte seg i 1963 som den siste kommandanten av Nike missilbatteri i San Francisco-bukta.

Senere ble han en respektert mattelærer ved York School i Monterey i 17 år. Han døde i 1990.

Skoleflink og med rent rulleblad
Lite tydet på at James E. Holmes skulle bli en massemorder. Ifølge Reuters vokste han opp i San Diego, i en middelklassefamilie og studerte nevrologi og gjorde, i likhet med sine forfedre, det svært godt på skolen.

Bakgrunn: Massakre i Colorado

- Han var sosialt merkelig, men ikke i den grad at man fikk mistanke om at han noensinne skulle stå bak et massedrap, sier medstudent Billy Kromka.

Men Kromka sier at Holmes var noe påvirket av filmer og media.

Like før Holmes skulle ta doktorgraden sin, trakk han seg av uforklarlige grunner ut av studiet.

Ifølge nyhetsbyrået AP var Holmes lite samarbeidsvillig etter at han overga seg på parkeringsplassen utenfor kinoen, og ønsket kun å snakke med advokat.

Men talskvinnen for byretten i San Diego, Karen Dalton, sier at det er ikke funnet noe som helst rulleblad på Holmes, ikke en parkeringsbot engang.

Les også: Liveblogger om søsterens massakredød

Våpendebatten i gang
Før attentatet skaffet Holmes seg 6000 patroner og en høykapasitetsmagasin til en AR-15 rifle før han gikk amok, opplyser politiet fredag kveld.

I tillegg hadde han med seg en 12ga hagle, to Glock .40 kaliber pistoler.

Alle ble, ikke overraskende, kjøpt lovlig.

Debatten om våpenkontroll i USA blusset opp igjen som følge av skytingen, ifølge CBS. De fleste amerikanerne er enige om at slike ting skjer altfor ofte i USA.

- Jeg hater å si det, men vi amerikanerne har blitt eksperter på slike ting, sier en 45-årig markedsanalytiker Jared Gerson til The Lookout. Samtidig spådde han tidslinjen for hva som kommer til å skje:

- Røstene som advarer mot å gjøre politikk av hendelsen burde starte innen en time, men ved kl. 13:30 på lørdag, kommer hendelsen til å bli politikk. Det går etter klokken, sier han fredag kveld.

- Obama har ikke gjort nok
Gerson virker til å få rett. Kongressrepresentant Louie Gohmert fra Texas sier at skytingen var forbundet med «kontinuerlige angrep mot kristne verdier».

Han mener dessuten skytingen kunne ha vært forhindret dersom landet satte større pris på Gud - og våpen.

- Med alle de folkene i teatret, var det ingen som hadde med seg en skyter og stoppet den fyren raskere?, spør han retorisk ifølge CBS.

På den andre siden vil våpenkontrolltilhengere ha mer handling fra president Obama.

- Han har ikke vist tilstrekkelig ledelse i forbindelse med våpenkontrollen, sier Dennis Henigan, visepresident i Brady-kampanjen for våpenkontroll.

Obama og Romney tause
Obamas utspill i 2008 om at enkelte velgere «klynger seg til våpen og religion», førte til en eksplosjon av våpensalg i USA av frykt for flere reguleringer.

Men restriksjonene har uteblitt, selv etter skyteepisoden i Tucson i 2011 som endte i seks døde. Verken Romney eller Obama har så langt nevnt våpenkontroll etter massakren.

Men det har Borgermester i New York, Michael Bloomberg.

- Kanskje burde de to folkene som har lyst til å bli USAs president st frem og fortelle oss hva de skal gjøre med dette, siden det er åpenbart et problem rundt hele landet. Og alle ender alltid opp med å si: «Er ikke dette tragisk», sier Bloomberg ifølge the Guardian .

De fleste analytikere i USA er enige om at denne debatten også renner ut i sanden.

Vil sprenge boligen
Politiet i Colorado har forberedt å sende inn en robot mot huset til den mistenkte, skriver Reuters.

De ønsker å detonere noe de kaller "sofistikert minelegging" i og rundt boligen.

- I stuen er det flasker koblet sammen med ledninger på kryss og tvers, vi vet ikke innholdet i flaskene, sier visebrannsjef Chris Henderson.

Holmes har forberedt seg godt og har installert en timer som satte i gang svært høy musikk natt til lørdag. Politiet antar det var for å lure dem mot boligen dersom han skulle bli drept.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere