Åttling-legen saksøkt flere ganger

Foto: Montasje/Splash News/Paul Drinkwater (AP)

Fertilitetslegen risikerer å miste legelisensen for å ha gjort kvinne til 14-barnsmor.

11.02.09 07:42

(SIDE2): Kvinnen som fødte åttlinger for to uker siden har navngitt legen som hjalp henne med å bli gravid.

I et intervju med NBCs «Today» forteller Nadya Suleman (33) hvordan hun første gang traff doktor Michael Kamrava i 2006. Da diskuterte de prosessen med å sette inn befruktede egg.

Til sammen har Suleman siden da fått 14 barn. I tillegg til åttlingene hadde hun allerede seks barn fra før. Alle barna er resultat av såkalt prøverørsbehandling.

Se bilder av åttlingene her.

Verken Sulemans eksmann eller spermdonoren har uttalt seg i saken.

Saksøkt flere ganger
Kamrava har flere ganger blitt saksøkt av flere pasienter for feilbehandling og uvørenhet. Han er også anklaget for svindel og for å ha misledet pasienter, det melder splashnews.

Ifølge rettspapirer ble legen saksøkt seks ganger på 1990- og 2000-tallet. De fleste av sakene ble henlagt, men det kommer ikke fram av rettspapirene hvorfor.

Fire av kvinnene saksøkte som pasienter, to som ansatte. Den ene av personalsakene førte til at Kamrava ble dømt, sammen med West Coast Infertility and Reproductive Association. I tillegg har Kamrava og sykehuset blitt saksøkt for å ha unndratt nærmere to millioner kroner i skattepenger.

Skal etterforskes
Forrige uke ble det kjent at Californias medisinske utvalg skal undersøke om det var feil praksis da Suleman fikk satt inn åtte fostre.

Behandlingen er brudd på den amerikanske legestandens retningslinjer.

Straffen Kamrava risikerer er alt fra en reprimande til å miste legelisensen.

Forsøkte i sju år
Nadya Suleman har fortalt NBC at hun forsøkte å bli gravid i syv år før hun tydde til assistert befruktning. Da hadde hun allerede opplevd tre aborter og to svangerskap utenfor livmoren.

Etter at kunstig befruktning viste seg å være en suksess den første gangen, klarte hun ikke å stanse. Det resulterte i 14 barn.

33-åringen bor hjemme hos foreldrene sine sammen med sekslingene. Åttlingene, som ble født ni uker for tidlig, befinner seg fortsatt på sykehus.

Kritikk
Folk ble overveldet da de fikk høre om Sulemans åttlinger, men etter hvert ble den nybakte moren møtt med mye kritikk.

Det skjedde da media fikk greie på at Suleman allerede hadde sekslinger fra før, og at begge graviditetene skyldes assistert befruktning.

Fertilitetseksperter har reagert med sjokk og vantro da det ble kjent at 33-åringen hadde fått implantert åtte av sine egne frosne egg. Ifølge medisinske retningslinjene bør ikke en kvinne i Sulemans alder få implantert mer enn to.

Depresjon
Ifølge offentlige dokumenter som nyhetsbyrået AP har fått tilgang til, skal Suleman ha lidd av depresjoner i flere år. Det skyldes at hun ble skadd under opptøyer på et mentalsykehus der hun jobbet i 1999.

- Det var alltid min drøm å ha en stor familie. Jeg lengtet etter en viss kobling og tilknytning til en annen person, noe jeg savnet under oppveksten, sier Suleman.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.