Attraksjonene som forsvinner

Mange av verdens undre er i ferd med å forsvinne. Reis nå, før det er for seint.

06.05.06 08:30

Det er bare å begynne å planlegge reisen om du vil se enkelte av verdens naturlige skatter før de blir borte.

Fenomener blir borte

Isbreen på toppen av Kilimanjaro har snart smeltet bort, Kongos svarte neshorn i Garamba nasjonalpark er nede i et ensifret antall og tibetanske bygg raseres av kineserne i Lhasa. Det er ingen mangel på truet dyreliv, kulturarv og naturfenomener.

Mens det internasjonale samfunnet diskuterer hvordan man kan stoppe den negative utviklingen bør turistene få ut fingeren. Den kan snart være for seint å få oppleve noen av disse attraksjonene, skriver nyhetsmagasinet Newsweek.

Turistene ødelegger

Paradoksalt nok, er 806 millioner turister med på å ødelegge noen av de mest spesielle delene av verden. Det begynner å bli litt for mange av oss som besøker enkelte attraksjoner.

Bedre økonomi og billige flyreiser gjør at turister ikke lengre bekymrer seg om hvordan de skal komme seg til alle verdenshjørner. Nå er det tidsklemma som står i veien for de fleste, og da står truete destinasjoner høyt på ønskelista.

Amerikanske soldater tar Babylon nærmere i øyesyn. Foto: (scanpix)

I tillegg til mengden med turister, gjør ikke klimatiske endringer og kriger forholdene bedre. Det samme gjelder for industrielle avfallstoffer og løpsk utbygging av sårbare områder.

Noen reparerer

Enkelte myndigheter har tatt trusselen om ødeleggelse svært alvorlig.

I Peru har man stengt Inka-stien som leder opp til Machu Picchu en måned i året.

- Dersom vi ikke vedlikeholder den, vil de 500 turistene som går der hver dag ødelegge den, sa Fernado Astate, sjef i Machu Piccju arkeologiske park til Reuters i februar. Selve Machu Picchu vil holde åpent, og kan nås med tog fra Cusco.

Enorme resurser er også satt inn på å motvirke en økende vannstand i Venezia. Italienerne arbeider med å lage konstruksjoner som kan motvirke oversvømte kanaler i den eventyrlige byen.

Les også:

Geoturisme: - Ta ansvar

Her er en liste over de sju mest truede turistattraksjonene:

Luxor (Egypt)

Berømt for ruinene av et egyptisk tempel fra ca. 1500 f.Kr. Byen ligger ved den østlige bredden av Nilen, mens Kongenes dal ligger vest for elven. Tusenvis av gravkammer og rundt 40 templer er ikke bare truet av turister og tyver, men også av selve elven. Den kunstige dammen Aswan ble bygget for 40 år siden og har ført til salt har kommet inn i jordsmonnet rundt templene. Dette har gjort at fundamentet templene er bygget på begynner å gi etter og flere gravkammer er også fylt med vann.

Babylon (Irak)

Et av oldtidens sju underverker. De hengende hager i Babylon er et firkantet anlegg båret av søyler som Nebukadnesar (konge 605—562 f.Kr.) skal ha latt bygge for sin dronning. I løpet av de siste hundre årene har kunstartikler blitt stjålet og mye av området ødelagt. Etter invasjonen av Irak har amerikanske soldater bygget grøfter og ødelagt eldgamle veier. En britisk museumsrapport konkluderer med at Irak ikke har de resursene som skal til for å restaurere byggene og ber om internasjonal hjelp.

Foto: (scanpix)

Machu Picchu

(Peru)

Inka-byen står i fare for å bli et offer for sin egen popularitet. Byen oppe i Andesfjellene er Sør-Amerikas største turistattraksjon, med sine 500.000 besøkende hvert år. De 200 bygningene ble laget rundt 1460 og oppdaget igjen av den amerikanske historikeren Hiram Bingham i 1911. Fotturistene er så mange at selve steinmassene holder på å gi etter. En økende utbygging på selve forkastningen kan igjen føre til skred.

Koralltriangelet (Indonesia)

Utenfor kysten av Papua Ny-Guinea, Filippinene, deler av Malaysia og Indonesia finnes et mangfoldig maritimt liv. Så langt er det registrert over 600 varianter av koraller og mer enn 3000 fiskesorter i dette farvannet. Dette triangelet kan fortsatt by på mye nytt, men overfiske med eksplosiver dreper mer enn fisken. I tillegg til store ødeleggelser av omgivelsene er flere fiskesorter nær utryddet.

Foto: (The Rania Experience)

Maldivene

I eventyrene og fantasiverden har man alltid snakket om land som synker. Nå holder det på å skje i det virkelige liv. For 12.000 mennesker på Maldivene kan dette være en realitet om ikke mange år. Mer enn 80 prosent av landet ligger under en meter over havoverflaten, og gjør øygruppen svært sårbar i forhold til den globale oppvarmingen av kloden. Tsunamien i 2004 ble også en skremmende opplevelse for befolkningen og har allerede fjernet små laguneøyer fra kartet.

Venezia (Italia)

Nesten helt siden denne delen av kystlinjen ble bebodd i 452 har byen sunket med mer enn en centimeter for hvert århundre. Den afrikanske plate, som Italia ligger oppå, glir inn under den europeiske platen og får igjen Adriaterhavet til å stige. Grunnvann er også pumpet opp gjennom industrialisering og all ferge- og cruisetrafikk gjør også sitt til at vannstanden øker.

Muren slynger seg over åsene og gjennom landskapet. Foto: Anders Røeggen

Den kinesiske mur

(Kina)

Den eldste delen av et av verdens kanskje mest berømte landemerker ble bygget på 1300-tallet i den formen vi kjenner den i dag. Av den over 6000 kilometer lange muren er to tredjedeler ødelagt av erosjon, grov kommersialisering og ukontrollert utbygging i nærområdene. Nå som de olympiske lekene kommer til Kina i 2008, kommer konservering i andre rekke.

(Kilder: Caplex/Wikipedia/Newsweek)

Les flere reisesaker her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.