Au da! Et vårtegn som smerter

Foto: Terje Negard (Veterinærkontoret i Førde)

28.02.13 19:13

- Nå er det slutt på vinteren, konstaterer veterinæren i Førde.

26. februar fikk Veterinærkontoret i Førde i Sogn og Fjordane inn sesongens første hoggormbitt.

- Det er tidlig, men husk at vi befinner oss på Vestlandet, sier veterinær Terje Negard til Nettavisen.

Trenger hjelp raskt
Han forteller at det går bra med hunden, en Springer Spaniel, som fikk et ublidt møte med en hoggorm i Flora, men at det gjelder å skynde seg hvis uhellet er ute. Vår eneste giftige slange er ikke til å spøke med.

- Blir hunden bitt, må man komme seg til dyrlegen så raskt som mulig. Hvert år dør det hunder av hoggormbitt, så dette tar vi på alvor, sier han.

Råd til hundeeiere
På veterinærkontorets Facebook-side har Negard postet et bilde av hunden og noen råd til hundeeiere i sakens anledning.

Veterinæren skriver at i sørvendte hellinger med litt barmmark kan man regne med å støte på hoggormen på godværsdager. Og der vil hoggormen helst få ligge i fred og suge til seg solvarmen.

- Hold hunden i bånd i slike områder! Luft den heller løs i kjølige baklier og på snødekt mark, fram til båndtvangen er over oss 1. april, lyder rådet.

Foto: Terje Negard (Veterinærkontoret i Førde)

Var nokså medtatt
Hunden på bildet var bitt i hodet og var nokså medtatt da den kom inn. Den ble behandlet med Zagreb antiserum i tillegg til vanlig støtteterapi. Veterinærkontoret skriver at de vanligvis har antiserum på lager, men i perioder kan det være vanskelig å skaffe.

- Får vi hoggormpasientene inn raskt etter at skaden har skjedd, så er prognosen god. Men de fleste hunder er tydelig redusert en tid og skal skånes for anstrengelser, heter det videre.

Veterinæren forteller at de tar blodprøver etter et par uker for å sjekke hvordan lever og nyrer har klart seg.

Vår eneste giftige slange

Hoggormen (Vipera berus) finnes over det meste av Sør-Norge. Det nordligste funnet er fra Rana i Nordland.

Det mest karakteristiske kjennetegnet på hoggorm er et svart sikksakkbånd langs ryggen. Fargen på hoggorm er grå (mest hanner) eller brun (mest hunner). Enkelte individer kan imidlertid være svært mørke, og noen helt svarte, og det karakteristiske sikksakkbåndet blir da umulig å se. Lengden overstiger sjelden 65 cm, men enkeltdyr kan i Norge komme opp i 86 cm.

Man skiller hoggorm lett fra buorm som har to karakteristiske hvite/gule nakkeflekker, mens slettsnok skiller seg ut med to rader med svarte prikker på ryggen.

30 prosent av alle hoggormbitt er bitt der det ikke blir sprøytet inn gift. Slike tørrbitt er ufarlige.

Enkelte mennesker kan reagere kraftig på hoggormgift. Dødsfall som følge av hoggormbitt forekommer imidlertid sjelden i Norge, men Giftinformasjonen har registrert en økning i antall henvendelser angående hoggormbitt de siste årene.

Det er viktig at personer som er bitt av hoggorm holder seg mest mulig i ro. Man skal ikke klemme, skjære og suge på bittstedet. Barn som er bitt bør bæres. Alle som blir bitt av hoggorm bør kontakte lege eller Giftinformasjonen (telefon: 22 59 13 00) for informasjon. Ved alvorlige symptomer bør man ringe nødnummeret (113).

(Kilde: Folkehelseinstituttet)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Hoggorm

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag