Gå til sidens hovedinnhold

- Au pairer kan bli gjestearbeidere

Senterpartiet vil ikke nødvendigvis kaste ut dagens au pairer.

Senterpartiet (Sp) ønsker å avvikle dagens au pair-ordning. Det får de neppe flertall for på Stortinget til høsten.

Les også: Stavrum: Bukken og havresekken

Det er Sps næringslivspolitiske talsmann, Geir Pollestad, som fronter saken i disse ferietider.

- Hvordan ser du på å endre ordningen slik at au pairene i stedet får status som og rettigheter som gjestearbeidere?

- Jo, det kan være en løsning. Da ser vi for oss et helt annet system, med rett til å organisere seg og til høyere lønn. Det betyr å følge arbeidsmiljøloven og skille tydeligere mellom jobb og fritid, sier Pollestad til Nettavisen.

- Vi blir kvitt de som utnytter

Det mener han vil samsvare mer med hvordan ordning i dag i praksis er:

- Ordningen om «kulturutveksling» tilhører fortiden. Det er vanskelig å føre tilsyn innenfor husets fire vegger, og dette blir det mer blest om til høsten, forsikrer Pollestad.

- Hva vil være konsekvensen av en eventuell ny ordning med «gjestearbeidere»?

- Vi vil bli kvitt de som utnytter jentene for å få billig arbeidskraft, og for noen som i dag har au pair, kan det bli for dyrt. Da må de betale for verdien av arbeidet som gjøres.

Tyr til billig arbeidskraft

Nettavisen skrev mandag at en fersk rapport fra Bygdeforskning viser at bøndene er en gruppe som flittig tar i bruk utenlandsk og billigere arbeidskraft.

- Hva er forskjellen på at bøndene henter billig arbeidskraft fra utlandet og at norske familier gjør det?

- Den første gruppen tilhører EØS-borgere, mens au pairer trenger visum og oppholdstillatelse. Her er vi ved kjernen til problemet: Hva skal de gjøre i Norge, sier Pollestad.

Du kan lese rapporten her!

- Ingen untak for bønder

Pollestad ser ingen grunn til å gi bøndene noen smutthull:

- Senterpartiet er opptatt av at arbeidstakere i Norge skal ha norske lønns- og arbeidsvilkår. Regelverket skal følges også i landbruket.

- Hva synes du om at stadig flere bønder godtar billig utenlandsk arbeidskraft?

- Det er et faktum at det er vanskelig å få nordmenn til å ta sesongarbeid i Norge. Arbeidstakere fra EØS har mulighet til å ta seg arbeid i Norge og det er nødvendig for landbruket å bruke utenlandsk arbeidskraft i sesongen. Det skal likevel skje i tråd med regelverket og vi er opptatt at det skal føres tilsyn med at så skjer, sier næringspolitikeren.

Trippel timelønn

En au pair som jobber 30 timer i uken (som er maks) tjener da 45 kroner per time. Ufaglærte ferie- og innhøstingshjelpere i landbruket har ministelønn på mellom 111,15 kr og 131,05 kr i timen (avhengig av lengde på ansettelsesforholdet, overtidstillegg kommer i tillegg).

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus