Gå til sidens hovedinnhold

AUF-leder: - Livsfarlig å tenke at 22. juli ikke kan skje igjen

AUF-leder Ina Libak holdt en appell foran minnesmerket med navnene til alle de 77 som ble drept av terroristen Anders Behring Breivik for ni år siden.

REGJERINGSKVARTALET, OSLO (NTB, Nettavisen): - Her i regjeringskvartalet kan vi se de fysiske sporene etter terrorangrepet. Kulehullene og bombekrateret er arr i vår felles bevissthet, arr som viser konsekvensene av ondskap og hat, innledet AUF-lederen sin tale på niårsmarkeringen for 22. juli-terroren onsdag.

- Hat tar liv. Men vi vet at den beste motgiften mot hat er kjærlighet, håp og fellesskap, sa Libak, som selv ble skutt fire ganger på Utøya.

Hyllet heltene fra moskeen

Hun vektla kampen mot høyreekstremt tankegods som fortsatt pågår i dag, og hyllet heltene som overmannet angriperen i Al Noor-moskeen i Bærum i fjor.

Det å minnes de som er borte handler også om å snakke om hvorfor de ikke lenger er her, påpekte Libak.

Les også: Erna Solberg: – Å markere denne dagen er alltid tungt

Terrorangrepet 22. juli var ikke bare et resultat av én gal manns handlinger, sa Libak:

- Det var et målrettet, høyreekstremt terrorangrep basert på tankegods som fikk vokse fram og som fortsatt finnes i samfunnet rundt oss.

- 22. juli har skjedd igjen

- Derfor er det livsfarlig å tenke at 22. juli ikke kan skje igjen, for det har skjedd igjen. Det skjedde i Orlando, det skjedde på New Zealand og så det skjedde det igjen i Norge. For siden sist vi markerte 22. juli har vi fått ennå et navn og et ansikt som offer for rasismens hat. I fjor ble Al-Noor-moskeen i Bærum angrepet av en høyreekstrem terrorist. Johanne på 17 år ble drept på grunn av sin hudfarge, sa Libak og priset heltemotet til to eldre medlemmer i moskeen som hindret gjerningsmannen i sitt forsett om å drepe flest mulig muslimer under angrepet.

- Hat tar liv

- Hat tar liv, men vi vet at den beste motgiften mot hat er kjærlighet, håp og fellesskap, kjærligheten til hverandre, håpet om en bedre fremtid og et fellesskap å være en del av, sa AUF-lederen.

Hun avsluttet med en appell til alle om å være med og bekjempe hatet:

- Den viktigste beredskapen vi har som samfunn er ikke politi og sikringer. Det er verdiene som binder oss sammen og gjør oss til ett folk, sa Libak.

Mushtaq: - Terroristen et produkt av hatet

Irfan Mushtaq, tidligere styreleder i Al-Noor Islamic Centre-moskeen i Bærum, sier til Nettavisen at han i likhet med Libak ser parallellene mellom 22. juli-terroren og moskéangrepet i august i fjor:

- Fellesnevneren er at vi har latt noen høyreekstreme grupper få vokse seg fram og få uttrykke seg gjennom fysisk vold. For meg er ikke terroristen som angrep oss en selvstendig person, men et produkt av hatet, muslimhetsen og islamofobien vi ser uttrykt i diverse miljøer, sier Mushtaq, som ber staten gå inn og sørge for at moskeen i Bærum fysisk pusses opp og blir et godt og trygt rom for menigheten der, slik det har skjedd med gjenoppbyggingen på Utøya og bevaringen av Høyblokka i Regjeringskvartalet.

- Vi ber ikke om gjerder, men om å bygge opp igjen og gjøre enda bedre som et signal til høyreekstreme om at ødelegger du, kommer samfunnet og bygger opp igjen.

Les også: Årsdagen for 22. juli-terroren: - Mange blir søvnløse

Les også

Han skulle vært på kontoret i Y-blokka 22. juli 2011 - dette er historien til mannen bak post-it-lappen

Kommentarer til denne saken