YOUNGSTORGET (Nettavisen): I fem måneder og fire dager har Ina Libak (29) ledet AUF.

Libak ble skutt fem ganger før hun klarte å rømme fra kafébygget på Utøya, etter å ha gjemt seg bak pianoet. Et av skuddene knuste kjevebeinet hennes.

Se hele intervjuet med Libak øverst i saken.

Uredd og engasjert flikker hun på talen hun skal holde for Arbeiderpartiets landsmøte torsdag klokken 15.30. Nettavisen møter henne i innspurten.

- Det står 14.422 i vinduet til AUF, som vender ut mot Youngstorget, hvorfor det?

- Det er medlemstallet vårt. Vi satte ny rekord, og det synes vi er fantastisk gøy! Nå er laget vårt sterkere enn noen gang, og det trenger vi når vi skal gå inn i en lokalvalgkamp og når vi skal delta på landsmøtet og gjøre Arbeiderpartiet enda bedre, sier Libak offensivt til Nettavisen.

Kjemper for å verne Lofoten

Libak løfter frem tre saker som de aller viktigste for AUF på Aps landsmøte:

  • Ap skal mene at Norge skal signere FNs atomvåpenforbud.
  • Det skal være oljefritt i Vesterålen, Lofoten og Senja.
  • Fjerne abortnemndene.

- Vi i AUF er veldig optimister. Det er delegatene som bestemmer, grasrota i partiet, så vi skal og jeg har tro på at vi kan få gjennom alt. Men er det en ting jeg ikke skal gjøre, så er det å sette meg ned med Netflix og tenke at det går, jeg skal kjempe til siste slutt, sier hun.

- Han er perfekt til å lede oss

- Hva synes du om Ap-leder Jonas Gahr Støre og hans lederstil?

- Jeg synes han er en fantastisk fyr og at han passer perfekt til å lede partiet. Det jeg liker best med ham, er at han er så åpen for å ha gode diskusjoner, for det gjør oss bedre, og at han alltid lytter når vi kommer med våre argumenter, det føles trygt, sier Libak, og påpeker:

- Han er en fantastisk visjonær, flink og klok person, som er perfekt til å lede partiet vårt.

I en fersk måling Sentio har utført for Nettavisen, svarer imidlertid bare 37 prosent av de spurte at de mener Jonas Gahr Støre er best egnet til å lede Arbeiderpartiet.

- Dette er svake tall for Støre, samtidig som de viser at han ikke blir sterkt utfordret, så han kan holde det gående frem til valget i 2021, sa valgforsker Svein Tore Marthinsen til Nettavisen onsdag.

15 prosent mener nestleder Hadia Tajik er den beste til å lede partiet, mens 10 prosent mener Oslos byrådsleder Raymond Johansen er best egnet. På fjerdeplass kommer tidligere nestleder Trond Giske (8 prosent).

- Abortkampen opprørte

- Hvordan forklarer du medlemsveksten i AUF?

- Jeg tror mange unge har lyst på et skifte. Nå har Frp- og Høyre-regjeringen styrt i veldig mange år, og jeg tror mange vil ha et annet type Norge. Hvor vi tar ansvar for å få ned forskjellene og hvor man får en skole som ikke bare tester og måler, men hvor vi tilbyr skolemat og elevene kan bli den beste versjonen av seg selv, svarer hun.

- Og så tror jeg at abortkampen opprørte mange, at abortkampen ble lagt på forhandlingsbordet for å få politisk makt, tror jeg gjorde at mange meldte seg inn hos oss, legger hun til.

Arbeiderpartiets landsmøte starter i Oslo torsdag, og varer fram til søndag. Nettavisen er til stede og dekker det som skjer på landsmøtet.