Gå til sidens hovedinnhold

AUF ligger an til å tape alle fire stridssakene på landsmøtet til Arbeiderpartiet

På Aps landsmøte ligger den eldre garde an til å vinne fram på rusreform, abortnemnder, atomvåpen og iskanten - men på abort kan det komme en overraskelse.

De unge og mer radikale kreftene i Arbeiderpartiet ser ut til å gå på flere nederlag i løpet av helgas Ap-landsmøte.

Det er særlig fire saker hvor det åpenbart er uenigheter i partiet:

* Hvorvidt man skal støtte regjeringens forslag til rusreform

* Selvbestemt abort ut uke 18

* En ny definisjon av iskanten, som vil gi et større vern mot oljevirksomhet i Barentshavet

* Underskrive FN-trakten som forbyr atomvåpen

Sakene skal voteres over på lørdag morgen.

Nettavisens samtaler med landsmøtedelegater og andre partimedlemmer tyder på at iskanten og abortspørsmålet er de eneste av de fire hvor det er håp for partiets yngre krefter å få flertall i den digitale salen. Men også i disse to regnes den andre siden som favoritter.

Men alt kan endre seg i all den tid partiets redaksjonskomité fortsatt jobber. Der sitter en rekke delegater og leter etter muligheter til å slå sammen forslag til nye kompromiss.

AUF-leder Astrid Hoem er fortsatt optimist når Nettavisen spør hvordan det vil være for AUF å tape alle fire stridssakene.

– Vi føler at vi har fått store gjennomslag i partiprogrammet: Målet om 55 prosent utslippskutt innen 2035, samtykkelov og i andre viktige spørsmål. På uenighetene som står igjen går vi inn med et mål om at de skal vedtas.

AUF var med å ta dissens på iskanten, atomkraft og abortnemndene i utkastet til nytt partiprogram.

Rusreformen

Før landsmøtet har Dagbladet kartlagt at det foreløpig er flertall i landsmøtesalen for å skrote regjeringens forslag om å flytte ansvaret for helsepolitikk bort fra justis- til helsesektoren.

Partiets redaksjonskomité jobber med å finne et nytt forslag som kan samle partiet, men det er umulig å gjøre alle til lags.

Partileder Jonas Gahr Støre sier han selv skal vente til etter debatten på landsmøtet før han flagger sitt eget syn i saken.

Les mer: Ny meningsmåling: To av tre sier ja til rusreformen

Under landsmøtet har Støre allerede hintet om at man kan gjøre en rusreform uten å støtte regjeringens reformforslag.

– Noe som har skjedd i denne debatten de siste dagene er at «for eller mot rusreform» er «rusreformen» akkurat som den er lagt fram som endring i legemiddelloven. Jeg mener vi trenger mer enn det. Et større løft.

Men Støre sier han tror at regjeringspartiene vil forhandle med Ap i etterkant, uavhengig av om partiet går inn for avkriminalisering eller ikke.

– Jeg er trygg på at det er det mulig å gjøre. Men det får jo andre ta stilling til. Det er jo sånn i politikken at du alltid ønsker å få ti av ti. Hvis du ligger an til å få åtte av ti, skal du da si nei til å snakke om det?

Les også: Nattpatruljen viste «ulovlig» maktmiddelbruk fra politiet

– Hva tenker AUF om at Støre åpner for forhandlinger uansett hva landsmøtet vedtar.

– Det er vårt mål. At Aps landsmøte skal vedta at vi går fra straff til hjelp, og selvsagt ved å gå inn i forhandling med regjeringen. Det er heller ikke alt i rusreformen vi i AUF er fornøyd med, inkludert oppfølgingen av de det gjelder. Men skiftet fra straff til hjelp er viktig, så vi er spent på hvor landsmøtet lander, sier Hoem.

Abort

Støre og flertallet i programkomiteen har foreslått å utrede dagens abortnemnder, som behandler søknader om abort mellom mellom uke 12 og 18 i svangerskapet.

I en dissens går blant annet AUF og helsepolitisk talsperson Ingvild Kjerkol inn for å avvikle nemndsystemet. Det er denne saken hvor det er mest åpent hvor landsmøtet lander.

Programkomiteens mindretall fått vind i seilene etter støtte fra fylkeslagene i Agder, Akershus, Innlandet, Møre og Romsdal, Oslo, Rogaland, Vestland, og Vestfold og Telemark.

Allikevel virker flertallet i programkomiteen å være knappe favoritter til å seire på landsmøtet. Særlig hvis de nærmer seg mindretallet med en ny formulering.

Det er ikke store muligheter for å finne et kompromiss i abortsaken, men det er mulig for redaksjonskomiteen å lande på en formulering som går litt lengre enn den Støre ønsker.

For eksempel at en utredning skal ha som mål å fjerne nemndene. Den type formulering vil sannsynligvis få flertall.

– Det er et viktig og riktig steg etter at Høyre-regjeringen forhandlet på kvinnekroppen og brøt det skjøre kompromisset som har vært på abort. Da er det Aps ansvar å ta likestillingen videre. Kvinner må ha reell selvbestemmelse opp til uke 18 og da kan vi ikke ha nemndene, sier Hoem i AUF.

Iskanten

Iskantsonen er det området i Barentshavet hvor åpent hav møter drivis, ifølge Faktisk.no. Definisjonen av iskantsonen bestemmer i realiteten hvor man tillater petroleumsvirksomhet.

Flertallet i programkomiteen ønsker å «holde fast på en nordlig grense for petroleumsvirksomhet fra og med 15 prosent isfrekvens og nordover i iskantsonen».

Blant annet AUF og Troms-representant Cecilie Myrseth, som ifølge VG er en mulig fiskeriminister i en Støre-regjering, ønsker en strengere definisjon av iskantsonen «i tråd med natur- og miljøfaglige råd ved 0,5 prosent isfrekvens».

Forslaget ser ikke ut til å oppnå flertall.

Atomvåpen

På landsmøtet i 2019 fikk Støre klart flertall mot forslaget om å signere FN-traktaten om forbud mot atomvåpen.

Også denne gang har AUF lagt inn dissens.

Flertallet i programkomiteen argumenterer med at dette vil svekke Norge innflytelsen til Nato-landet Norge.

«I dagens sikkerhetspolitiske situasjon er det ikke mulig for NATO-land som Norge å undertegne uten å redusere vår mulighet for innflytelse og beskyttelse», skriver de i programutkastet.

Det er ikke forventet at AUF får flertall for sitt forslag.