Det er en tradisjon hver eneste sommer for AUF å arrangere sommerleir på Utøya. I fjor ble imidlertid sommerleiren avlyst på grunn av koronasituasjonen, men nå har VG avslørt at sommerleiren i 2019 sjokkerte mange av deltagerne, hvor de aller yngste kun var 15 år.

Et fast innslag under hver sommerleir er at ungdomspartiets sentralstyre skal underholde resten. Men underholdningen som ble vist på scenen lørdag 3. august 2019 fikk flere av ungdommene til å sperre opp øynene.

Seksualisert underholdning

VG har snakket med flere av ungdommene som var til stede under sommerleiren i 2019, og de forteller blant annet at et videoinnslag viser et mannlig sentralstyremedlem som «tar» en kvinne bakfra for å simulere sex med denne kvinnen.

Les også: Arbeiderpartiet: Problemet er ikke merkevaren, men produktet

En annen video som sjokkerte AUF-ungdommen til stede viste en kursleder i en sex-sketsj, hvor han lå med alle jentene rundt seg i et telt. Ifølge VG sine kilder var minst en av jentene i videoen 16 år. I ettertid har det vært blandede reaksjoner. Noen har reagert på underholdningens innhold, andre VG har snakket med har sagt at innholdet var uproblematisk og kun humoristisk for deres del.

- Skal være mulig å dumme seg ut

VG nevner også flere eksempler på innslag med lite klær og et seksuelt preg, hvor blant annet et mannlig styremedlem med bar overkopp, ifølge flere kilder, skal ha ligget i en seng med en kvinne på hver sin side, med bare skuldre. I en annen video skal et kvinnelig sentralstyremedlem stått bak en mann, og gikk inntrykk av at hun penetrerte ham bakfra med en dildo eller hånd.

Les også: Knallhard beskjed fra Aps fylkesledere: «Helt ræva» og «dritmåling»

Generalsekretær Sindre Lysø i AUF har fått beskrivelsene som VG har fått, og bestrider ikke informasjonen han har fått. Han bekrefter imidlertid at videoene som blir vist under underholdningen, senere slettes, slik at ingen skal bli uthengt i ettertid.

Les også: Nå prøver han å kuppe makten i Arbeiderpartiet

- Fotoforbudet handler om at når vi setter opp en så amatørmessig humorrevy så skal det være mulig å stå på scenen og dumme seg ut, uten at det havner på sosiale medier etterpå, sier Lysø til VG.

Flere av AUF-deltagerne angrer på at de var med i videoene som ble vist under revyen på Utøya i 2019, men at ingen vil stå frem i frykt for sin politiske karriere videre i partiet. Lysø hevder imidlertid til VG at «døren står alltid åpen», og at det skal være trygt å si ifra om noe man opplever som ubehagelig.