AUF trakk torsdag sin støtte til Giske som fylkesleder, og krevde skriftlig avstemming på helgens årsmøte. Dette melder Adresseavisa torsdag ettermiddag. Like etter kommer nyheten om at valgkomiteen i Trøndelag kaller inn til krisemøte, noe leder Arild Grande bekreftet overfor Nettavisen.

Siste: Torsdag kveld er det klart at Valgkomiteen må komme med en ny innstilling etter bråket rundt Giske.

Les mer: Valgkomiteen i Trøndelag Ap må komme med ny innstilling etter Giske-bråk

- Oppfordrer til å ikke stemme

Tidligere torsdag er det enstemmig vedtatt på ekstraordinært styremøte i Trøndelag AUF at de trekker sin støtte til Giske som fylkesleder.

Årsaken, skriver de, er den seneste utviklingen i saken om Trond Giske.

«Fylkesstyret i AUF i Trøndelag vil på lørdag kreve skriftlig votering, og oppfordrer på det sterkeste alle medlemmer av AUF ikke å stemme for Trond Giske som ny fylkespartileder», heter det i pressemeldingen.

Les også: Giskes tidligere statssekretær råder Trøndelag Ap til å velge en annen leder

Beskriver ubehagelige opplevelser

Trond Giske ble innstilt som fylkesleder i Trønderlag Ap mandag denne uken. Siden har det kokt.

Møtet i AUF skal ha kommet i stand etter at Sandra Skillingsås, som er innstilt som styremedlem i Trøndelag Ap, fortalte om ubehagelige opplevelser i fylkespartiet.

Hun begynte som valgkampmedarbeider i 2013.

Til Adresseavisen beskriver hun en kultur ved valgkampkontoret preget av en seksualisert sjargong som hun hevder også Trond Giske deltok i.

Les også: Jette Christensen: Smertefullt å lese innleggene til unge Ap-kvinner

Giske: - Liten bevissthet om festkultur

Skillingsås forteller også om en nachspielepisode der Giske skal ha kommet med ubehagelige tilnærmelser.

- Døra går igjen, og plutselig står Trond der og sperrer døra. Han strekker armene ut, sånn at jeg ikke kan komme meg forbi. Jeg blir redd, ordentlig redd, sier hun blant annet, og beskriver videre at hun dukket under armen hans da et par kom ut fra badet der de sto.

Giske har kommentert saken:

– Et nachspiel for seks år siden er vanskelig å gå inn i, men jeg har aldri hatt som intensjon å gjøre noe som skulle være ubehagelig for Sandra, sier Giske til Adresseavisen.

Han sier også at det har vært for lite bevissthet om festkulturen i partiet. Det sier han i forbindelse med uttalelsene til Skillingsås.

– I 2017 beklaget jeg dypt at jeg ikke hadde vært bevisst nok i enkelte sosiale situasjoner, og den beklagelsen gjelder fortsatt. Det har også i Trøndelag vært for lite bevissthet om festkultur, som jeg også har vært en del av, og vi har gjort mye for å rydde opp i dette de siste årene, sier Giske, som er innstilt som leder i Trøndelag Ap, til Adresseavisen.

Stenseng: - Berømmer Sandra

Partisekretær Kjersti Stenseng i Arbeiderpartiet berømmer Skillingsås og andre som tar et oppgjør med «en ukultur som er helt uakseptabel», sier hun til Aftenposten.

– Jeg vil berømme Sandra som tar et oppgjør med en ukultur som er helt uakseptabel i Arbeiderpartiet. Det arbeidet som er gjort de siste par årene med vedtekter og retningslinjer i organisasjonen, har vært viktig, men den kontinuerlige jobben med partikultur er like viktig fremover. Vi skal jobbe for likestilling og mot diskriminering, i eget parti som i samfunnet ellers, skriver partisekretær Stenseng via sin politiske rådgiver i en tekstmelding til avisen.

Tidligere på dagen berømmet hun Ellen Reiten og andre som også har beskrevet en utbredt ukultur i Trøndelag Ap.

Gunnar Stavrum: Trond Giske har bunnsolid støtte og tillit fra sine egne på hjemmebane i Trøndelag

Velges i helgen

Trond Giske gikk i januar 2018 av som nestleder i Ap, etter varsler om seksuell trakassering og upassende oppførsel, og det har siden vært delte meninger om hans videre rolle i partiet.

Valget av ny fylkesleder i Trøndelag Ap skjer førstkommende lørdag. Vrakingen av valgkomiteens innstilling torsdag skjer også etter at Kjersi Stenseng har bekreftet at Arbeiderpartiet har fått inn et nytt varsel om Trond Giske. Varselet skal være fra 2014, da varsleren var 18 år gammel.

Giske har svart på varselet i et Facebook-innlegg torsdag kveld, der han blant annet kritiserer pressen.

Les også: Bernt Aardal: - Giske-saken er en konstant verkebyll - kan true regjeringsspørsmålet

- Ikke opp til ledelsen

Stenseng har tidligere uttalt at Ap-ledelsen ikke bør mene noe om at Trond Giske kan bli fylkesleder i Trøndelag. Hun begrunnet det med at ledervalget i fylkeslaget er en demokratisk prosess i Trøndelag Arbeiderparti.

Også partileder Jonas Gahr Støre har påpekt at valget må håndteres lokalt.

– Det er opp til hvert fylkeslag å velge sin ledelse, og jeg ønsker Trøndelag Ap lykke til med årsmøtet til helgen, sa Støre mandag.

Nettavisen har vært i kontakt med Ap-lederen torsdag kveld. Han vil avvente en Giske-kommentar til ting blir tydeligere.

Les også: - Er problemet Giske - eller kulturen i Arbeiderpartiet?