*Nettavisen* Nyheter.

Aung San Suu Kyi besøker Norge

Foto: NYEIN CHAN NAING (EPA)

Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi skal besøke Norge og Storbritannia i juni.

18.04.12 15:31

Det er Suu Kyis politiske parti NLD som bekrefter nyheten om Norges-besøket overfor Reuters. Dette er første gang Aung San Suu Kyi forlater landet på 24 år.

Norske myndigheter kan bekrefte Norges-besøket.

- Ja, det kan vi bekrefte. Utenriksministeren snakket med Aung San Suu Kyi på telefonen nå sist søndag, og da diskuterte de blant annet Aung San Suu Kyis planer om å besøke Norge i juni. Det er et besøk vi selvfølgelig ser fram til. Det er fortsatt under planlegging, så detaljene må vi komme tilbake til, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet, Svein Atle Michelsen, til Nettavisen.

- Men betyr dette at hun vil holde sitt nobelforedrag i juni måned?

- Som sagt så er detaljene under planlegging, så vi må komme tilbake til dette, sier Michelsen.

- Et stort skritt for Burma
Democratic Voice of Burma, som har svært godt kildenettverk i Burma, var ikke kjent med nyheten om Norges-besøket da Nettavisen tok kontakt onsdag formiddag.

- Det har vært rykter om et Norges-besøk i cirka tre uker, men vi har ennå ikke fått dette bekreftet. Dette er i så fall et stort skritt for Burma fordi det betyr at hun føler seg trygg på at hun får lov til å vende tilbake til landet sitt. Og det betyr at Burma har forandret seg, sier sjefredaktør ved Democratic Voice of Burma, Aye Chan Naing, til Nettavisen.

- Hun har alltid sagt at Norge blir det første landet hun besøker når hun reiser ut av Burma.

- En burmesisk Nelson Mandela
Han sier dette er svært gode nyheter for Burma.

- Hun er som en burmesisk Nelson Mandela, sier Aye Chan Naing.

Suu Kyi (66) valgte ikke å reise til Storbritannia på slutten av 1990-tallet for å besøke sin dødssyke ektemann, Michael Aris, nettopp på grunn av at hun fryktet å bli nektet å få vende tilbake til Burma. Aris døde av kreft i Storbritannia i 1999.

- Vi venter på hennes nobelforedrag
Aung San Suu Kyi fikk tildelt Nobels fredspris i 1991. Hun og Liu Xiaobo er de eneste nålevende fredsprisvinnerne som ikke fikk møte opp personlig under prisutdelingen i Oslo rådhus.

- Vi venter ennå på Aung San Suu Kyi sitt nobelforedrag. Hun har sagt at Norge er det første landet hun vil besøke for å holde sitt nobelforedrag når hun føler at hun kan reise ut av Burma, har direktør for Nobelinstituttet, Geir Lundestad, tidligere uttalt til Nettavisen.

Lundestad var ikke tilgjengelig for å kommentere saken overfor Nettavisen onsdag formiddag.

I 1990 ble hun satt i husarrest og har vært holdt som fange av militærjuntaen gjennom mesteparten av de siste 22 årene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.