*Nettavisen* Nyheter.

Aung San Suu Kyi er løslatt

Foto: AFP PHOTO/Soe Than WIN

Demokratiforkjemperen Aung San Suu Kyi er satt fri fra husarrest i Burma. Lørdag vinket hun til sine tilhengere.

13.11.10 16:02

Det er nå bekreftet at Burmas myndigheter har opphevet husarresten for demokratiforkjemper Aung San Suu Kyi (65).

Møtt med jubel og sang
Nyhetsbyrået Associated Press (AP) melder at den 65 år gamle nobelprisvinneren, som er blitt et symbol på kampen for demokrati og menneskerettigheter i Burma, dukket opp ved porten til huset og vinket til de menneskemengden som hadde samlet seg der. De møtte henne med jubel og sang.

En uke etter valget
Løslatelsen av en av verdens mest kjente samvittighetsfanger kommer en uke etter at militærjuntaen gjennomførte et valg som omverdenen har betegnet som et skuespill. Militærjuntaen skal ikke ha satt noen betingelser for løslatelsen, men de som følger situasjonen i landet, sier det er for tidlig å si hva løslatelsen vil innebære.

Det hadde på forhånd samlet seg mange tilhengere utenfor huset hennes fordi perioden for den siste husarresten løper ut nå. Politifolk begynte lørdag å fjerne sperringer og barrikader fra området rundt huset hennes. Deretter gikk en represenant for politiet inn og leste opp en erklæring for henne, melder NRK.

Politi ba folk trekke seg tilbake
Opptil 3000 mennesker skal ha samlet seg utenfor huset hennes, melder NRKs korrespondent. AP anslår at folkemengden teller rundt 1000 pesoner. Ettersom folkemengden raskt vokste, kom det opprørspoliti til stedet med våpen og tåregass og ba de etter hvert høyrøstede tilhengerne om å trekke seg tilbake, melder AP.

- Usikkerhet til hva som nå skjer
- Dette er svært gledelig, sier Kjell Magne Bondevik, leder for Oslosenteret for fred og menneskerettigheter til NRK. Han understreker likevel at det er stor usikkerhet til hva som skjer og hvorvidt hun har frihet til å drive politisk virksomhet.

Bondevik har i en årrekke kjempet for den burmesiske demokratiforkjemperens sak. Han har møtt henne og hennes nå avdøde ektemann.

- Betyr ingen oppmykning
Den norske Burmakomité ønsker løslatelsen av Aung San Suu Kyi svært velkommen, men mener at det ikke betyr noen oppmykning fra regimets side.

- Ingen bør ha noen forhåpning om at løslatelsen er noe annet enn en nøye gjennomtenkt strategi fra juntaens side i et forsøk på å dempe internasjonal kritikk etter valget sist søndag, sier Inger Lise Husøy, daglig leder for Den norske Burmakomité.

Har sittet i husarrest i 15 år
Aung San Suu Kyi har nå sittet i husarrest i 15 år og 20 dager og er blitt et symbol på kampen for demokrati og frihet i Burma, der militærjuntaen har styrt i årtier. Hun ble fengslet og satt i husarrest på grunn av sin opposisjonsvirksomhet.

Siste uke ble det avholdt valg i Burma, og partiet med militærjuntaen i ryggen vant overlegen, ifølge myndighetene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.