Gå til sidens hovedinnhold

Auschwitz-vokter pågrepet i Tyskland

Stuttgart (NTB-DPA-AFP): Tyske myndigheter har pågrepet en 93 år gammel mann som skal ha vært vokter i konsentrasjonsleiren Auschwitz under andre verdenskrig. Hans Lipschis kan nå bli tiltalt for medvirkning til massedrap.

Lipschis ble pågrepet hjemme hos seg selv og ble mandag framstilt for en dommer som sendte ham i varetekt. Det arbeides nå med en siktelse mot ham, het det i en kunngjøring fra påtalemyndigheten i Stuttgart i Sør-Tyskland.

93-åringen står på listen over de mest ettersøkte krigsforbryterne som nazijegerne ved Simon Wiesenthal-senteret har satt opp. Under andre verdenskrig skal han ha gjort tjeneste i de beryktede SS-avdelingene som gikk under navnet «Totenkopf», «Dødningehode».

Han skal selv ha hevdet at han gjorde tjeneste som kokk og ikke vakt, men ifølge påtalemyndigheten hadde han større ansvar enn som så.

- Han deltok i massedrap og forfølgelse av uskyldige mennesker, for det meste jøder, heter det i en rapport fra Wiesenthal-senteret.

Hans Lipschis kommer opprinnelig fra Litauen og flyttet i 1956 til USA, men ble i 1983 utvist derfra og sendt til Tyskland, der han bodde i Aalen i delstaten Baden-Württemberg sør i landet. Han er én av rundt 50 gjenlevende medlemmer av staben i Auschwitz. (©NTB)

Reklame

Nå er bestselgeren endelig på tilbud