RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Australia kaster vrak på ridderskap

Australia skal ikke lenger utnevne noen til Dame eller slå noen til ridder. Landets nye statsminister Malcolm Turnbull sier at titlene ikke hører hjemme i en moderne tid.

Mandagens avgjørelse kommer bare et år etter at hans forgjenger Tony Abbott gjeninnførte titlene og ble sterkt kritisert da han utnevnte dronning Elizabeths mann prins Philip til ridder av the Order of Australia. Utnevnelsen ble sett på som begynnelsen på slutten for Abbotts tid som statsminister. Han måtte gå av da Turnbull utfordret ham i september.

Abbott er en svoren monarkist, mens Turnbull er en uttalt republikaner. Mandagens beslutning kom derfor ikke som noen overraskelse. Turnbull sa at dronning Elizabeth, som er monark også i Australia siden øyriket er en del av det britiske Samveldet, har godkjent at titlene Dame og ridder blir fjernet fra Australias ordensvesen.

De som allerede er utnevnt får beholde sine titler.

Titlene ble opprinnelig opprettet i 1976, men ble avviklet et tiår senere, før de igjen ble tatt i bruk av Tony Abbotts regjering.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere