OSLO (Nettavisen, NTB): Skogbrannene i Australia har så langt krevd minst 26 menneskeliv og ødelagt mer enn 2000 hjem, melder nyhetsbyrået AFP fredag.

En ny megabrann har dannet seg i New South Wales der ekstremvær og vinder gir næring til flammene i Snowy Mountains-området, melder australske ABC News.

Politiet i New South Wales sendte fredag kveld lokal tid (10.00 norsk tid) ut krisevarsel blant annet til innbyggerne i Green Valley, en forstad til Sydney, 39 kilometer vest for delstatshovedstaden.

Krisevarselet gjaldt for Green Valley og Talmalmo og fortalte at brannene nå herjer øst og nord for den lille byen Jingellic og at det er kraftig vind i området.

Se myndighetenes kart med status for brannene i New South Wales

- Søk dekning

Politiet ga klar beskjed til innbyggere som befinner seg i området:

- Det er for sent å forlate området om du bor i Lakeys Creek, River Road og mellom Jingellic og Welaregang. Søk dekning når brannen nærmer seg.

TV-kanalen ABC melder at delstatene Victoria og New South Wales står overfor uforutsigbare branner idet værvarselet forteller om kraftige vinder over østlige deler av Gippsland og De australske alpene.

Tar i bruk snøkanoner

I disse fjelltraktene, hvor det er flere skianlegg, har man hentet fram snøkanonene og satt dem inn i kampen mot flammene, melder Reuters. Webkamera-bilder fra Perisher, det største skistedet på den sørlige halvkule, viser snøkanoner som pumper ut vann.


Tidligere fredag ble det meldt om evakueringer i delstatene New South Wales og South Australia, meldte Reuters.

Fredag morgen norsk tid (klokka 18 lokal tid) meldte delstaten New South Wales om 137 pågående branner, 66 av dem ute av kontroll. Brannmannskapene som var i sving talte flere enn 3300 personer.

Fredag møttes to store branner i New South Wales og Victoria og utgjør nå en samlet kjempebrann på grensen mellom delstatene, melder The New Daily Mail.

Les også: Hamilton gir 4,5 millioner til brannvern i Australia

På en pressekonferanse samme dag sa statsminister Scott Morrison at han har gitt forsvaret beskjed om å være klar, ettersom brannfaren har økt i takt med temperaturøkningen i landet. Flere stedet i Victoria er det meldt over 40 grader.

– Jeg har gitt dem veldig klare instrukser om at de skal stå klare til å ta affære og tilby støtte umiddelbart om de trengs, sa Scott.

Rundt 2.500 brannmenn kjemper ifølge The New Daily Mail mot 134 branner i de forskjellige delstatene. 53 av brannene er det ikke kontroll på.

Blant de frivillige brannmennene er tidligere statsminister Tony Abbott, som er klar for å kjempe mot brannene som nærmer seg det populære skianlegget i Snowy Mountains.

– Jeg er en av 70.000 frivillige. La oss håpe at vi alle holder oss trygge og at vi gjør et godt arbeid, sier Abbott.

Alpinanlegget har i forberedelsene før brannene kommer gjort klar anleggets snøkanoner. Planen er ifølge Reuters å bruke kanonene til å pøse iskaldt vann over de tørre skiløypene.

Siden brannene startet i september er nærmere 100.000 kvadratkilometer svidd av, et område større enn Troms og Finnmark.

Minst 26 personer har mistet livet og over 2.000 hus er tapt. Det anslås også at over 800 millioner dyr har omkommet i brannene, ifølge Universitetet i Sydney.

(©NTB)

Se de siste Twitter-meldingene fra det frivillige brannvesenet i delstaten New South Wales. Dette er den meste folkerike delstaten i Australia. Den ligger sørøst i landet, nord for Victoria, sør for Queensland og øst for Sør-Australia: