*Nettavisen* Nyheter.

Australias utvalgte

I Charters Towers eller Cairns kan du prøve deg som cowboy. Foto: Getty images

Det tar sin tid å komme dit, men er du først «down under» har du ikke lyst til å dra derfra.

07.08.12 09:17

Følg oss på FACEBOOK

Australia er verdens 6. største land, femti prosent større enn Europa, men har samtidig verdens laveste befolkningstetthet. To personer per kvadratkilometer betyr at det er mer enn nok plass for alle, selv om store deler av kontinentet er ubeboelig.
Er du først smittet av australiafeberen er en reise dit eneste kuren. Med de enorme landområdene, det store mangfoldet av opplevelser, fra dykking på Det store barriererevet (Great Barrier Reef) til vandringer i «outbacken», storbyopplevelser i Sydney og Mebourne til vinturer rundt delstatshovedstaden Adelaide i sør, tar reisen aldri slutt
Australia har med andre ord noe for alle. I tillegg er menneskene her usedvanlig hyggelige, et inntrykk som forsterkes av den karakteristiske «aussie»-dialekten, som ikke bare har sjarmert nordmenn i senk, men en hel verden.

Australia - syden "Down Under"

Sunshine Coast: Nord for Brisbane ligger Australias mest solrike kyststrekning, med flotte strender og en avslappende livsstil. Det er hit australierne selv tar veien når de skal på ferie. De fantastiske bølgene som slår inn langs kysten har forandret «hovedstaden» Noosa fra en liten fiskerlandsby til en pulserende ferieby med flotte hoteller, hyggelige kafeer og små markeder.

Verdens største sandøy i Australia

Frasier Island: Nord for «solskinnskysten» ligger verdens største sandøy, et fenomenalt naturfenomen som du kan nå enten med ferge eller mindre charterfly. Ved lavvann kan du etter sigende nå øya til fots, men på grunn av haifaren anbefales det ikke.
På øyas østkyst finner du blant annet «katedralen», et digert sandfjell i ulike fargesjatteringer. Øya er for øvrig et yndet ynglested for havskilpadder, som kan oppleves på bestemte tider av året. Dingoen, Australias kjente villhund, er også et kjent innslag her.

Grav etter opaler i Australia

Coober Pedy: Australia produserer 95 prosent av verdens opaler, og verdens opalhovedstad ligger selvsagt her. Den finner du i den merkelige, underjordiske byen Coober Perry i South Australia. Her, midt i den barskeste villmarka, som har fungert som kulisser for flere filmer, blant annet Mad Max-filmene, kan temperaturen stige til over 50 grader om sommeren og til under null om vinteren. Under jorda er det derimot konstant rundt 20 grader.
Prøv lykken som opaljeger i et av de merkeligste stedene på jorda.

Sydneys Grünerløkka

Paddington: Millionbyen Sydney er alene en reise verdt. Den gjemmer mer enn skyskraperne i sentrum, Darling Harbour og operabygningen. I området mellom Woolloomooloo-bukta og Centennial Park er det en rekke mindre nabolag som er rustet opp de senere årene. Prøv for eksempel Paddington østover langs Oxford Street fra Darlinghurst, som har en rekke småbutikker og kafeer. Området er ellers kjent for sine balkonger med rekkverk i smijern og den generelle «victorianske» stemningen.

Strandferie i storbyen i Australia

Manly: Bondi Beach er Sydneys mest kjente badestrand, men mange blir skuffet over at den ikke har mer å by på. Ta heller fergen til badebyen Manly, som ligger på en halvøy like nord for sentrum. Her ligger ikke mindre enn 18 nydelige strender. Som bonus har du herfra flott utsikt til Sydneys skyline.

Besøk en vingård i Australia

Hunter Valley: De siste årene har Australia vokst til å bli en av verdens fremste vinprodusenter, ikke bare i volum, men også i kvalitet. Mange av de til sammen 127 vingårdene her ligger vakkert til, og satser stort på besøk. Hunter Valley i New South Wales nord for Sydney er en av landets eldste og mest kjente vindistrikter. Hunter Valley Semillon omtales for øvrig som «Australias gave til verden», og har sammen med den erkeaustralske shiraz-vinen sterkt bidratt til den internasjonale suksessen.

Den store bilturen i Australia

Great Ocean Road: Denne veistrekningen regnes blant delstaten Victorias største attraksjoner, og er en av Australias vakreste veier. Du får en flott biltur langs en svingete kystvei, og underveis møter du ikke bare flotte naturformasjoner, men svinger også innom hyggelige småbyer.

Møt aboriginerne i Australia

Kakadu nasjonalpark: Øst for Darwin i Northern Territory ligger Kakadu nasjonalpark, der du blant annet kan møte ferskvanns- og saltvannskrokodiller. I Yellow Water kommer du spesielt tett innpå de skrekkinngytende dyrene, på trygg avstand i båt selvsagt. I dette området regjerer landets opprinnelige innbyggere, aboriginerne, som bidrar til en opplevelse du sent vil glemme.

Tidsmaskinen i Australia

Charters Towers: Australske småbyer utenfor alfarvei er ofte som små tidslommer, lett søvnige steder der man kler seg gammelmodig og snakker enda bredere enn ellers. Gruvebyen Charters Towers langs Flinders Highway fra Townsville i North Queensland er med sine knapt 9000 innbyggere et slikt sted, et bilde på den vestlige verden anno cirka 1950. Her kan du blant annet bli med Texas Longhorn Wagon Tours på Horseshoe B Longhorns, som gir en svært levende innføring i det faktum at Australia i dag er verdens største eksportør av biffkjøtt.

Late dager på Maggie Island i Australia

Magnetic Island: Øya kalles Maggie blant venner og er en tropisk idyll du når med båt fra Townsville i North Queensland ikke langt fra Great Barrier Reef. For de få tusen menneskene her, som fordeler seg på tre¿fire små landsbyer, snegler tiden seg av gårde. Likevel er det nok å henge fingrene i. Dykking, skogsvandringer og bading er noen av aktivitetene du kan bedrive. På småsteder som Picnic Bay, Arcadia Bay og Horseshoe Bay lengst ut på øya finner du hyggelige hoteller og enkle spisesteder.

Dra til fjellene i Australia

Blue Mountain: Denne fjellkjeden og nasjonalparken ligger 100 km vest for Sydney. Blue Mountain har fått navnet sitt fra eukalyptustrærne som utskiller en olje fra bladene, og som i solen danner et blålig skjær over området. The Scenic Skyway er en 700 meter lang dalstrekning som du kan krysse med en kabelvogn. Parken har en rekke turstier, fra de enkle til mer avanserte ekspedisjonstraseer. Disse fører deg blant annet til områdets mest kjente attraksjon, fjellformasjonen Three Sisters.

Smeltedigelen sør i Australia

Melbourne: Er du ferdig med Sydney kan et besøk i den gamle OL-byen Melbourne i delstaten Victoria være et alternativ. Byen er stor, men den virkelige attraksjonen ligger i de mindre, sjarmerende bydelene. Særlig er det verdt å merke seg byens mange og spennende kjøkken. På alt fra de enkleste kaféer til gourmetrestaurantene preges byens cuisine av de mange nasjonalitetene som holder til her. Prøv Szechuan i Chinatown, dra til Carlton for italiensk og Fitzroy for spansk mat, eller Brunswick om du vil prøve deg på retter fra Midtøsten. Du finner det meste i denne livlige byen.

Det hellige fjellet i Australia

Uluru: Du kommer ikke utenom det hellige fjellet Uluru, også kalt Ayer’s Rock, midt inne i landet. Selve fjellet er spektakulært nok, men det finnes mye annet å foreta seg i dets umiddelbare nærhet. For å få et inntrykk av den digre monolitten midt inne i landet, er ulike vandreturer i egnen å anbefale. Kultursenter knyttet til Uluru gir en gripende innføring i fjellets betydning for den lokale urbefolkningen her, anangufolket. De vil også kunne ta deg med ut på spennende ekspedisjoner.

Cowboy i Cairns

Croydon: Dette var en gang en stor gullgraverby, men i dag bor det knapt 200 sjeler her. Den er likevel langt fra død, men mer som et levende museum over en svunnen tid. For virkelig å ta naturomgivelsene inn over seg anbefales det å være med Desert Ventures hesteturer fra den langt større nabobyen Cairns.

Godt skodd på elven i Australia

Den siste tiden har vi sett at været i Australia kan variere stort, avhengig av årstid og hvor du befinner deg. De spesielle, voksimpregnerte cowboyfrakkene – Dry-as-a-bone – er et begrep, sterkt knyttet opp mot australsk «outback»-mytologi. Den legendariske kles- og støvelprodusenten R.M. Williams er i så måte et ikon, knyttet opp mot adressen 5 Percy T. Prospect i Adelaide. Det er for noen grunn god nok til å besøke den noe søvnige byen i sør. Et annet, spennende påskudd for å dra dit er Murray River. Denne tredje største farbare elven i verden munner ut sør for Adelaide, og snor seg gjennom tre delstater. Ta en elvebåttur oppover den ikoniske floden, og få deg en naturopplevelse av de sjeldne.

ABONNER PÅ REISER & FERIE

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag