Gå til sidens hovedinnhold

Australsk fly har funnet to gjenstander

ette mulige funnet, endte i et resultatløst søk.

Et australsk P-3 Orion-fly har funnet to gjenstander i søket etter det savnede flyet fra Malaysia Airlines, og skip er på vei for å undersøke funnet.

Australias statsminister Tony Abbott orienterte sin malaysiske kollega om funnet mandag, opplyser Malaysias forsvarsminister Hishammuddin Hussein. Det skjedde kun minutter før Hussein skulle holde pressekonferanse om søket etter det savnede flyet.

Det australske marinefartøyet HMAS Success er i området, og forsøker å finne gjenstandene. Marinen håper å lokalisere dem igjen innen kort tid, men senest tirsdag morgen, sa Hussein på pressekonferansen.

HMAS Success er det eneste marinefartøyet i området, men flere av landene som bidrar i søket sender nå skip og fly for å bistå i søket.

Rund og firkantet

Funnet ble gjort rundt 2.500 kilometer sørvest for Perth i Australia rundt klokken 7.45 mandag morgen norsk tid, skriver den australske marinen i en pressemelding. Den ene gjenstanden skal være rund og grønn eller grå, og den andre skal være oransje og firkantet.

Det er foreløpig usikkert om gjenstandene stammer fra det savnede flyet. Marinen bekrefter at det dreier seg om to nye objekter – ikke de to som ble sett av et kinesisk fly tidligere mandag.

Denne ledetråden førte til et foreløpig resultatløst søk.

- Et amerikansk P-8 Poseidon-fly dro for å lete etter gjenstandene som et kinesisk fly så fra 33.000 fot, men fant dem ikke, sier en talsmann for den australske marinen.

Marinen jobber med modeller som kan vise hvor gjenstandene kan ha drevet. Tidligere mandag så et kinesisk Iljushin-76-fly som deltar i leteaksjonen, «to relativt store flytende gjenstander, med mange små hvite gjenstander spredt rundt i en radius på flere kilometer». De to store delene var hvite og kvadratiske.

Spesialutstyr

Mandag morgen melder BBC at det kinesiske flyet fikk tatt bilder av gjenstandene. Kinesiske myndigheter jobber mandag morgen på spreng med å analysere bildene.

USAs marine flyr nå inn spesialutstyr til området som kan finne flyets såkalte «svarte bokser». Det er snakk om en detektor som taues etter et fartøy i lav hastighet mens det lytter etter signalene flyets «bokser», taleregistratoren og ferdskriveren, sender ut.

Kommandørkaptein Chris Budde i USAs marine sier de har hentet detektoren som en forholdsregel, siden det haster å finne boksene. Etter 30 dager vil batteriene lades ut og signalet de sender forsvinne.

Følg situasjonen direkte i vårt livestudio:

HTML EMBED

Saken oppdateres.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken