Gå til sidens hovedinnhold

Australsk høyreekstrem terrorist bak angrep i moské på New Zealand

New Zealand-terror

En høyreekstrem terrorist med australsk statsborgerskap står bak moskéangrepet i Christchurch, opplyser Australias statsminister Scott Morrison.

Scott Morrison kaller den mistenkte gjerningsmannen en «ekstremistisk, høyrevridd, voldelig terrorist». Den mistenkte gjerningsmannen kaller seg selv for «Brenton Tarrant», og påstår han er 28 år gammel.

Totalt fire personer, tre menn og en kvinne ble først pågrepet etter at to moskeer ble angrepet i Christchurch på New Zealand, men en av personene ble siden sjekket ut av saken.

NRK melder at terroristen skal ha streamet live fra angrepet og også publisert et manifest.

Han uttaler i manifestet blant annet at: «...dere som har invadert landet vårt skal vite at det aldri blir deres...», ifølge NRK Dagsnytt.

Les også

40 drept - fire pågrepet etter moské-angrep

Manifest

Nyheten bekreftes av USA Today. USA Today skriver:

- Mannen som åpnet ild i en moskée i New Zealand streamet live på Facebook en 17 minutters video. Videoen ser ut til å ha blitt filmet av et kamera på hjelmen han bar.

I et 74-siders manifest som ble postet til ulike nettsteder, inkludert Twitter og Scribd, på kontoer som ser ut til å tilhøre angriperen, identifiserte han seg som en 28 år gammel hvit mann født i Australia. Han navnga flere hvite nasjonalistiske helter. Disse navnene var skrevet i hvitt på hans våpen, rapporterer flere medier.

I manifestet omtaler 28-åringen innvandringen og multikulturalismen. I manifestes refereres det blant annet til Anders Behring Breivik, gjerningsmannen bak bombeangrepet i regjeringskvartalet og massakren på AUFs ungdomsleir på Utøya i 2011.

Breivik nevnes med navn i manifestet. 28-åringen skriver at han såvidt skal ha vært i kontakt med Breivik selv, skriver australske Brisbane Times.

New Zealand Herald, som har sett livestream-videoen, skriver at våpenmannen skjøt vilt rundt seg i det han gikk inn i moskéen. Blant annet skjøt han et offer som forsøkte å krype unna skuddlinjen. Han blokkerte deretter hovedgangen og skjøt folk som prøvde å gjemme seg i hjørnene. Han skal ha ladet våpenet flere ganger - får så å starte skytingen igjen.

Etter tre minutter gikk han ut av moskéens hoveddør og til bilen sin for å bytte våpen.

Les også

Dette vet vi om skytingen på New Zealand

Ifølge New York Times kan man høre på videoen at han blant annet uttaler:

- Det er ikke tid å sikte - det er så mange blinker.

Han skal så ha gått inn i moskéen igjen og skutt på livløse mennesker.

Nettavisen har selv sett det angivelige opptaket fra massakren. Det over 16 minutter lange klippet viser gjerningsmannen ankomme moskeen, parkere bilen sin og forberede seg før han går inn og åpner ild. Etter minutter med grusomme scener går han ut, setter seg tilbake i bilen og kjører avgårde.

Politiet advarer mot video fra moské-skyting

Newzealandsk politi advarer mot å dele en video som en av gjerningspersonene har filmet under moské-drapene i Christchurch.

– Politiet er klar over at det sirkulerer en svært fæl video i forbindelse med hendelsen i Christchurch, skriver newzealandsk politi på Twitter.

– Vi oppfordrer på det sterkeste til at videolenken ikke blir delt. Vi jobber med å få fjernet ethvert opptak, uttaler politiet videre.

Videoen viser en glattbarbert hvit, korthåret mann som kjører til en moske der han begynner å skyte idet han går inn i bygningen. AFP har analysert videoen som ble direktesendt på Facebook Live og konkludert med at den er ekte. Videoen er imidlertid ikke verifisert av politi eller andre.

Les også

– Australsk høyreekstrem terrorist bak angrep i moské på New Zealand, sier Australias statsminister

Bilde av samme type våpen som kan ses på videoen, samt vedkommendes navn og tegneserie-profilbilde, var også synlig på en Twitter-konto. Der var det lagt ut det som skal være et lengre manifest fra en person som utgir seg for å være gjerningsmannen.

Facebook-kontoen der videoen ble publisert var kort tid etter skytingen ikke lenger tilgjengelig. Twitter-kontoen med samme navn ble raskt suspendert.

Kommentarer til denne saken