RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Australsk minister avviser WHOs bacon-advarsel som «pølsevev»


«Hvis du tok alt WHO sier at er kreftfremkallende ut av din daglige kost ville du vært på vei tilbake til steinalderen.» sier den australske landbruksministeren Barnaby Joyce (innfeldt).
«Hvis du tok alt WHO sier at er kreftfremkallende ut av din daglige kost ville du vært på vei tilbake til steinalderen.» sier den australske landbruksministeren Barnaby Joyce (innfeldt). Foto: Adek Berry / montajse Nettavisen (AFP / Nettavisen)
- En farse, sier Australias landbruksminister Barnaby Joyce om Verdens helseorganisasjons advarsel mot bacon og pølser som kreftfremkallende og karakteriserer den som pølsevev.

«Hvis du tok alt WHO sier at er kreftfremkallende ut av din daglige kost ville du vært på vei tilbake til steinalderen.» sa Joyce.

Mandag kunngjorde Verdens helseorganisasjon (WHO) at bearbeidede kjøttprodukter ligger i gruppe 1 av kreftfremkallende produkter og utgjør særlig stor fare for kreft i tarmen. I gruppe 1 finner man også asbest, alkohol og tobakk.

«Hele greia er åpenbart pølsevev – å sammenligne bacon og sigaretter,» sa Joyce til den australske statskanalen ABC. Australia som er kjent for sin kjøttsentrerte mat- og grillkultur, har verdens høyeste konsum av kjøtt per innbygger ifølge en rapport fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) utgitt i 2014.

Les også:
Derfor er det feil å si at bacon og pølser er like kreftfremkallende som røyk
Her kommer en trist nyhet om bacon

– Hvis man skal ta disse advarslene seriøst, må man ta en titt på resten av lista over de 474 andre tingene som WHO mener er kreftfremkallende. Dette inkluderer å spasere utendørs i byen og solskinn, sier Joyce.

– Hvis man skal unngå alt som potensielt kan utvikle kreft vil det bli fint lite igjen å gjøre i livet.

Landbruksministeren skapte overskrifter verden over da han i mai truet med å avlive Johnny Depps hunder etter de var fløyet inn til Australia uten å gå gjennom karantene.

Joyce understreket at WHO-rapporten viser viktigheten av et balansert kosthold og at man ikke utelukkende kan leve på pølser. Rapporten konkluderte med at ved å øke ditt daglige inntak av behandlede kjøttprodukter med 50 gram øker du også risikoen for å få tykktarmskreft med 18 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere