RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Australsk politi var bekymret for løslatt gisseltaker

Politidirektøren i delstaten New South Wales i Australia var bekymret da mannen bak gisselaksjonen ble løslatt mot kausjon.

Den selvutnevnte sjeiken Man Haron Monis var godt kjent for australsk politi og sikkerhetsorganisasjoner før han tok 17 gisler på kafeen mandag morgen lokal tid.

50-årige Monis, som hadde både en voldelig og ekstremistisk fortid, var på dette tidspunktet løslatt mot kausjon. Han ble drept da politiet stormet kafeen.

- Vi var bekymret for at denne mannen fikk kausjon fra første øyeblikk, sier politidirektør Andrew Scipione til journalister onsdag. Han legger til at politiet hadde bedt om at domstolen nektet Monis å bli løslatt mot kausjon.

Siktelser

I fjor ble Monis siktet for medvirkning til drap på sin kone, som ble satt fyr på etter å ha blitt knivstukket i leiligheten deres. I år ble han også siktet for et seksuelt motivert overfall på en kvinne i Sydney, og ytterligere 40 siktelser om overgrep mot seks kvinner ble tatt ut i oktober.

I november postet gjerningsmannen en beskjed på arabisk på sin nettside hvor han lovet troskap til «muslimenes kalif», noe enkelte mener kan være en henvisning til ekstremistgruppen Den islamske staten.

Abbott lover åpenhet

Australias statsminister Tony Abbott lover en gjennomsiktig gransking av hvorfor Monis ikke ble overvåket mens han var løslatt.

Monis var kjent for både statlig og føderalt politi og spionbyrået ASIO, men han sto ikke på noen overvåkingsliste hos dem som driver med terrorbekjempelse.

– Dette er de spørsmålene vi vil få våre tjenestemenn til å se på, fordi han var en person som hadde vært i våre sikkerhetsbyråers interesse, sier Abott til ABC radio.

– Vi ønsker å vite hvorfor han ikke ble overvåket, gitt hans voldelige historie, hans historie med mental ustabilitet, og hans historie med besettelse til ekstremisme, sier Abott.

Statsministeren sier at han har planer om å offentliggjøre en rapport om hva som skjedde i forkant av gisselsituasjonen, hvorfor Monis ikke var på en overvåkingsliste, og hvorfor han hadde en pistol. Abbott lover full åpenhet rundt rapporten.

Sikkerheten skjerpet

Samtidig ble sikkerheten i Australia skjerpet for å berolige folk etter gisseldramaet hvor to personer, i tillegg til Monis, ble drept. Flere hundre offiserer enn vanlig er nå ute i gatene.

Kommandør Michael Fuller sier dette gjøres for å sikre offentligheten om at «det er greit å føle seg trygg».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere