Forskere i Australia har utviklet en ti-minutters test som kan oppdage forekomst av kreftceller hvor som helst i kroppen, ifølge en ny studie publisert i tidsskriftet Nature Communications, det skriver CNN.

Testen ble utviklet etter at forskere fra Universitet i Queensland fant ut at kreft lager en unik DNA-sammensetning når den blir lagt i vann.

Helt ny tilnærming

Testen fungerer ved at den identifiserer disse sammensetningene, noe som kan hjelpe til for å oppdage kreft hos mennesker mye tidligere enn nåværende metoder kan, ifølge studien.

- Det å oppdage at kreft-DNA-molekyler danner helt forskjellige 3D-nanostrukturer, fra normalt til sirkulerende DNA er et gjennombrudd som har gjort det mulig for en helt ny tilnærming for å oppdage kreft som ikke er invasivt i hvilken som helst type vev, inkludert blod, sier Professor Matt Trau i en uttalelse, ifølge CNN.

Les også: NASA-sonde har nådd fram til asteroiden Bennu

- Dette ledet til skapelsen av en billig og portabel oppdagelses-enhet som etterhvert kan bli brukt som et diagnostikk-verktøy, kanskje med en mobiltelefon, legger han til.

Forskere over hele verden har jobbet med måter for å identifisere kreft tidligere, siden tidlig oppdagelse øker suksess-raten for terapeutisk behandling og operasjon.

Har blitt brukt til å oppdage flere typer kreft

Ti-minutters testen som ble utviklet i Australia har ennå ikke blitt brukt på mennesker, og det kreves store kliniske tester før den eventuelt kan brukes på mulige pasienter.

Så langt har forskerne testet mer enn 200 vev- og blodprøver, og testen oppdaget kreftceller med en 90 prosents nøyaktighet ifølge forskerne.

Så langt har testen blitt brukt til å oppdage bryst-, prostata-, tarm-, og lymfekreft, men forskerne er sikre på at resultatene kan kopieres til andre typer kreft også.

Les også: Ny studie: Brystimplantater kan føre til sjelden krefttype

Kreft forandrer DNA-et til friske celler, særlig i fordelingen av molekylene kjent som metylgrupper, og testen oppdager den forandringene når den plasseres i en løsning som vann.

- Ved å bruke et mikroskop med høy oppløsning så vi at kreftformede DNA-fragmenter endret seg til tredimensjonale strukturer i vann. Disse var forskjellige fra det vi så med vanlig vev i vannet, forklarer studien ifølge CNN.

Det neste steget for forskerne er å stille kliniske studier på hvor tidlig kreft kan oppdages, og om testen kan brukes til å måle effektiviteten av behandlingen.