Australske James reiser til Hellas etter å ha kjent igjen mannen på dette bildet

FORTVILELSE:  Giorgos Chatzifotiadis forsøkte fire banker, uten å få ut pensjonen sin. Da orket han ikke mer.

FORTVILELSE:  Giorgos Chatzifotiadis forsøkte fire banker, uten å få ut pensjonen sin. Da orket han ikke mer. Foto: Sakis Mitrolidis

Vil betale Giorgos pensjon.

09.07.15 10:22

Bildet av en svært fortvilet Giorgos Chatzifotiadis gikk verden rundt, og ble på mange vis bildet på den desperate situasjonene mange – og særlig pensjonister – befinner seg i i Hellas.

Grunnet den økonomiske krisen i landet, har bankene stengt og det er begrensninger på hvor mye penger det er mulig å ta ut i løpet av en uke. For pensjonister, som ofte ikke eier bankkort, er grensen satt til 120 euro, rundt 1000 norske kroner.

LES mer om Chatzifotiadis og bildet her.

Vil betale
Men Chatzifotiadis hadde stått i kø utenfor fire banker for å få ut penger, uten at det gikk. Og til slutt kollapset han gråtene på gaten utenfor en av bankene i Thessaloniki i fortvilelse.

James Koufos er direktør i et australsk selskap, og kjente igjen den greske pensjonisten på bildet. Chatzifotiadis og Koufos far var gamle studiekamerater i Hellas, og australieren bestemte seg for å hjelpe.

- Jeg oppfordrer alle mine Facebook-venner til å hjelpe meg å finne denne mannen, skrev Koufos i en status, og lovet å hjelpe å betale Chatzifotiadis’ pensjon så lenge det er nødvendig.

VIL HJELPE: James Koufos vil hjelpe sin fars gamle klassekamerat. Foto: (Facebook/James Koufos)

Koufos, hvis foreldre er fra Thessaloniki sier han vil reise til Hellas for å få gitt pengene til Chatzifotiadis', ettersom han selvsagt ikke kan sette dem inn på en bankkonto.

- Det er en fantastisk og enestående sjanse til å hjelpe noen, sier han, ifølge independent.co.uk.

LES også: Hellas-krisen: - Tyskland har aldri betalt tilbake sin gjeld
OG her: Hellas' finansminister går av

I tillegg til egne midler, som han blant annet har etter arven fra sin far, Chatzifotiadis gamle kamerat, har han også med rundt 35.000 kroner i euro, som er samlet inn fra andre som er rørt over å ha sett bildet av Chatzifotiadis og hørt hans fortelling.

Penger til mandag
Hellas sa sist helg nei i en folkeavstemning, der de skulle stemme over hvorvidt de godtar kreditorenes krav for en tilbakebetalingsplan. Det betyr også at det ikke blir utløst flere hjelpe-lån for å betale den enorme statsregningen, og partene har ennå ikke kommet frem til en ny avtale.

LES også: Hellas starter kampen for nytt låneprogram

Den greske regjeringen har frist til i dag torsdag for å legge fram nye reformforslag som kan overbevise landets kreditorer om å gå med på en ny låneavtale. EUs stats- og regjeringssjefer møtes i Brussel søndag for å diskutere søknaden.

Bankene holdes fremdeles stengt, og uttaksgrensen for andre grekere er på 60 euro. Torsdag meldte den greske bankforeningen at de har nok penger i minibankene til mandag.

LES mer: Greske minibanker har penger til mandag

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.