Australske kraftpakker

Foto: Art of Taste

Det handler om Shiraz og det handler om viner som takler kraftige kjøttretter. Perfekt nå i en trist, grå og kald januar.

Druen Shiraz har sitt klassiske opphav som Syrah i Rhône-dalen i Frankrike, hvor vi finner storheter som Hermitage og Côte-Rôtie. Australsk Shiraz kjennetegnes ofte av en mer uttalt fruktsødme enn sine franske slektninger, men samtidig med mindre preg av jordsmonnet druene vokser i. Men deilig er det likevel.

Vi vil gjerne løfte frem to flotte Shirazer fra januar-slippet på polet:

Yalumba Shiraz-Viognier 2000, vnr 20227, kr 162, 84 poeng.
Her har Shiraz fått følge av en «dæsj» av den hvite druen Viognier, noe som ofte også er praksis i Côte-Rôtie. Nesten sort på farve. Intens duft av anis, lakris, nellik og andre krydder. Fint eikepreg. En stor og myk vin med fin smak av kjøttmoreller. Fin snerp.

Haselgrove Shiraz 2002, vnr 14769, kr 130, 81 poeng.
Meget dyp farve, nesten sort. Rik og litt søtlig duft av moreller, med innslag av sjokolade, lakris og skog. Fyldig og frisk i munnen, med rik og tett frukt. God lengde og fin snerp.

Begge disse vinene går bra til kraftige kjøttretter, kanskje først og fremst lam og vilt. Men prøv dem også til milde og middels kraftige, faste oster. Får du tak i en skikkelig god engelsk Cheddar, er det en flott match.

Er du interessert i flere vintips, finner du en stor samling anmeldelser iArt of Tastes store vindatabase.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag