RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

«Autist» må betale 400.000

MEGASVINDEL: Oslo-kvinnen rasket til seg 4,5 millioner kroner ved å lyve til NAV, ifølge tiltalen.
MEGASVINDEL: Oslo-kvinnen rasket til seg 4,5 millioner kroner ved å lyve til NAV, ifølge tiltalen. Foto: illustrasjon
Sist oppdatert:
Mannen (30) som forledet NAV til å tro han var autist, er dømt i tingretten.

(iOslo.no) Den 30 år gamle mannen, som mellom 1999 og 2002 forledet NAV til å utbetale uførepensjon ved å late som han var alvorlig psykisk syk, er nå dømt til åtte måneders fengsel i Oslo tingrett.

Anker
Mannens advokat Randulf Riderbo forteller til iOslo.no at dommen vil bli anket.

- Årsaken til det er at mannen er syk, og det mente også Blakstad sykehus. Likevel gjennomfører de rettssaken på grunn av en undersøkelse på under en time av politilegen, sier Riderbo.

Advokaten understreker at han ikke vet om mannen er syk, eller hvor syk han er, men at han må forholde seg til de fakta som foreligger.

Tisset i buksen
Mannen, som bor i campingvogn sammen med sin mor på Tøyen, fikk i februar 1999 innvilget uførepensjon etter en legeerklæring hvor han fikk diagnosen psykisk utviklingshemmet. I legeuttalelsen står det blant annet at mannen ikke klarer å kommunisere eller samarbeide.

«Det jeg finner, er at han har kontaktvansker, og at han først og fremst er sterkt psykisk utviklingshemmet. Han har ikke kontroll over vannlating og avføring, og mens han er hos meg tisser han i buksen. Jeg regner med at hans uførhet skyldes en hjerneskade ved fødselen», uttalte legen.

Det ble også vedtatt etterbetaling av uførepensjon fra fylte 18 år.

Stanset utbetalingene
Fram til mars 2002 fikk han utbetalt 576.000 kroner fra NAV.

Utbetalingene ble stanset i 2002, fordi trygdekontoret ville revurdere uførepensjonen, og 30-åringen ikke møtte til samtale eller tok kontakt med kontoret.

Han ble undersøkt av flere leger de neste årene. Tre av legene, som undersøkte mannen i 2005, sa blant annet dette om mannens tilstand:

«Når han ikke klamrer på moren, sitter han og ser tomt fremfor seg og gjentar ordet ”boul”. Han har repeterende tungebevegelse og veksler mellom umotivert latter, et noe trist uttrykk og opphisselse, der han virker sint.(...) Under deler av interjuvet sitter han på gulvet, kryper under bordet og endevender en søppelbøtte. Han putter papir i munnen og spiser det.»

- Normal til tider
To av disse legene endret imidlertid sin oppfatning i 2007, og mente mannen simulerte at han var tilbakestående. Etter seks vitneforklaringer, fra blant annet barnevernet, politiet, sosialtjenesten og NAV, finner politiet det bevist utenfor enhver rimelig tvil at 30-åringen bare lot som om han var psykisk utviklingshemmet og autist.

Alle disse seks har oppfattet mannen som normal, og han har kommunisert greit med dem på norsk. Under rettssaken har firebarnsfaren bare kommet med noen rare lyder av og til, og ikke kommunisert med noen, ifølge advokat Riderbo.

Aktor Knut Horn forteller til iOslo.no at 30-åringen fremsto i tingretten som om han fulgte opp autistdiagnosen han tidligere har fått.

Har førerkort
Det stemmer dårlig med det to personer fra barnevernet i Stavanger så da de gikk innom mannen på uanmeldt besøk i juli 2006. Han hadde da omsorg for sine fire barn, og hadde ifølge dommen en upåfallende atferd, snakket og gjorde seg greit forstått. Barnevernsfolkene vurderte mannen som skikket til å ta vare på fire barn.

30-åringen har også førerkort, og er dømt for kjøring i påvirket tilstand i februar i år. Slik omtales fyllekjøringsdommen av tingretten:

«I dommen ble det ikke nevnt noe om at han skulle være psykisk utviklingshemmet. Dette står i skarp kontrast til hvordan tiltalte har fremstått overfor retten under hovedforhandlingen.»

Ikke forenlig
Det står videre at samtlige leger som har vitnet i retten forklarte at 30-åringens tidvise normale atferd ikke er forenlig med den diagnosen som er gitt. Det samme gjelder de faktum at han har fått seg førerkort og hatt omsorg for fire barn.

Alle legene som møtte i retten har også forklart at de har blitt lurt av mannen. Dette har vært mulig på grunn av få opplysninger om mannen. De få opplysningene som har kommet, har vært fra hans mor.

«Retten finner det derfor bevist utenfor enhver rimelig tvil at tiltalte og mor i fellesskap ved et bevisst spill og i vinnings hensikt, hvor tiltalte har spilt rollen som psykisk utviklingshemmet og autist overfor leger som har vurdert han, har forledet ansatte i trygdeetaten til urettmessig å få utbetalt uførepensjon som han ellers ikke ville ha krav på (...)», heter det i dommen.

Mor står tiltalt
- Moren står også tiltalt for medvirkning til dette, og sakene mot henne vil komme opp, sier aktor Knut Horn.

Mannen ble dømt til åtte måneders ubetinget fengsel, en måned mer enn aktors påstand. I tillegg må han betale erstatning til NAV på over 400.000 kroner.

- Bryter med rettsprinsipper
Mannens advokat Randulf Riderbo reagerer på at retten gikk sin gang på bakgrunn av politilegens undersøkelser, og at den ikke ble utsatt etter legeerklæring fra Blakstad sykehus.

- Jeg forstår ikke hensikten og begrunnelsen for at de hadde det så travelt i denne saken, men her måtte man statuere et eksempel, og da kjørte man over grunnleggende rettsprinsipper, sier Riderbo.

Aktor Knut Horn forteller at han er veldig fornøyd med dommen.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere