RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Autister ettertraktet i næringslivet

En gruppe ungdommer med Aspergers Syndrom tester mobiltjenester for den danske operatøren TDC.

Det nystartede selskapet "Specialisterne" vil bruke de spesielle evnene hos unge med Aspergers Syndrom, en autismediagnose, til å oppfylle næringslivets behov.

Autistisk syndrom gjør gode testere
Det er stor etterspørsel etter testere med sans for IT, god hukommelse og ikke minst stor tålmodighet med oppgaver som innebærer repetisjon, skriver danske Computerworld. Mobiloperatøren TDC er selskapets første kunde.

De overnevnte evnene finnes ofte hos folk med Aspergers Syndrom. Så Specialisternes arbeidsstyrke består inntil videre av seks unge mennesker som har fått denne diagnosen.

- Vi starter med test av mobiltjenester, og det skal i det hele tatt være et særtrekk hos oss at vi bruker våre ansattes evner til å teste hva som helst, sier direktør i Specialisterne Thorkil Sonne, til Computerworld Danmark.

PC-interesse
Ideen til selskapet kom opp da Sonne selv fikk en autistisk sønn. Han kom i kontakt med andre foreldre til eldre barn og unge med Aspergers.

De fortalte om de unges store lidenskap for PC-er, som ofte ble en erstatning for sosial kontakt som kan være veldig vanskelig å håndtere for noen med Aspergers.

Når Thorkil Sonne fikk høre at de fleste av barna fikk førtidspensjon når de fylte 18, mente han noe burde gjøres. Før han startet Specialisterne var Sonne teknisk direktør i Migway, et datterselskap av TDC og Logica.

Han opplevde selv hvor vanskelig det er å finne gode testere, og dermed oppstod ideen med å kombinere de to behovene:

Autisters behov for anerkjennelse og en jobb de er flinke til, og næringslivets behov for testere med stor tålmodighet, presisjon og hukommelse.

Vanskelig å ikke jobbe overtid
De seks ansatte går nå inn i en prøvetid på seks måneder. Det er ansatt en pedagogisk leder til å styre arbeidsdagen.

Ett av problemene for mennesker med Aspergers, er å kunne si stopp når de er blitt opptatte av et emne, så Sonne venter at det blir nødvendig for direktøren å be de ansatte om å ikke jobbe overtid.

Han har utelukkende fått positive tilbakemelding både fra foresatte og eksperter på Aspergers Syndrom.

- Jeg håper at min sønn vil få mulighet til å utdanne seg, og at folk vil se på hans muligheter i stedet for å se en handikap, sier Thorkil Sonne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere