RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Avblåser hele strømkrisen

(Hafslund)
Sist oppdatert:
Nå går alt strømkundenes vei.

Nå fungerer alt i strømmarkedet.

Kraftimporten fungerer som den skal, kjernekraftproduksjon i Sverige går for fullt og forbruket i Norge er på vei nedover. Strømprisene synker kraftig og nå har også værgudene tatt parti med landets strømkunder.

Ifølge storm.no kommer et kraftig lavtrykk inn over store deler av landet til helgen med ennå mildere vær og regn og snø så det holder. NVE har allerede gått ut med advarsel om at det kan oppstå lokale oversvømmelser flere steder.

- Nå klarer vi av vinteren
Analytiker Ole Marius Gloppestad hos SFE Kraft mener mildværet som nå er meldt i praksis betyr at faren for strømkrise i vinter er over.

- Det ser nå ut til at kraftsystemet klarer av vinteren, sier Gloppestad i en kraftkommentar til Dagens Næringsliv fredag.

Gloppestad understreker at en viktig forutsetning for å avlyse faren for strømkrise er at importen utover vinteren fungerer som den skal. I øyeblikket importeres det store mengder kraft til Norge og dersom et brudd oppstår vil prisene gå i taket igjen.

Gloppestad mener en god del av risikopremien i markedet allerede er tatt ut. Tall fra Nordpool Spot bekrefter at markedet tror krisen er over for denne gang.

Strømprisene på full fart nedover
Fremtidsprisene (terminkontrakter) for kraft har gått ned med cirka 18 euro per megawattime fra et nivå på 83 euro per megawattime siden årsskiftet til 65 euro per megawattime nå. Det bærer bud om at kraftprisene, som allered har sunket kraftig fra toppnivåene rundt juletider, skal ytterligere ned.

Som tabellen nederst i saken viser har spotprisen på strøm sunket med mellom ni og 42 prosent siden jul. Norske strømkunder kan derfor berolige seg med at strømregningene fremover vil ligge på et mye mer behagelig nivå.

Mildværet avgjør
Kraftanalytiker Olav Johan Botnen i Markedskraft vil ennå vente noen uker med å avlyse faren for strømkrise i vinter.

- Det man kan si er at januar ser ut til å bli ganske normal både nedbørs- og temperaturmessig. Samtidig har man utsikter til å få importert såpass mye kraft at resten av vinteren blir litt mindre knapp på magasinressurser. Importen er blitt mulig fordi alle kjernekraftreaktorene i Sverige går for fullt igjen, samtidig som forbruket også i Sverige er betydelig lavere etter at temperaturen har steget til normalt nivå igjen. Det er imidlertid fortsatt en viss risiko for at kaldt vær kan komme tilbake, med tilhørende prisøkning igjen. Men det kan også skje at omslaget til mildt og vått vær holder seg. Det betyr i så fall at prisene vil falle ennå mer enn de har gjort hittil, sier Botnen til NA24.

Vannstanden synker, men ikke like kraftig
Et annet lyspunkt for norske forbrukere som er bekymret for hye strømregninger er at vannstanden i norske kraftmagasiner falt mindre i årets første uke enn i fjorårets siste.

Gjennom uken minket fyllingsgraden med 2,8 prosentenheter mot 3,2 prosentenheter uken før. Lavere produksjon er årsaken til at nedgangen i magasinfyllingen ble mindre, skriver NVE på sine nettsider.

Er risikoen for en strømkrise og sjokkpriser på strøm over for i vinter?

- Det å spå om værsituasjonen framover er en risikosport. Økt norsk nettoimport av kraft gjør at nedgangen i magasinfyllingen er mindre enn før jul. Det er likevel fortsatt lite vann i magasinene for årstiden, og kraftsituasjonen er stram i Sør- og Midt-Norge. I en slik stram kraftsituasjon er kraftsystemet sårbart for feil, sier senior kommunikasjonsrådgiver i NVE Hilde Totland Harket til NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere