Tidligere KGB-agent og Putin-kritiker Alexander Litvinenko (43) døde etter å ha blitt forgiftet med en polonium-isotop i London i 2006.

Nå peker en ny, britisk rettsrapport på at Putin selv trolig beordret drapet. Den 300-siders lange rapporten konkluderer med at det var Andrei Lugovoi og Dmitri Kovtun som forgiftet Litvinenko da de drakk grønn te sammen på et hotell i Mayfair.

Les bakgrunn: Britisk rapport: - Putin ga trolig klarsignal til Litvinenko-drapet

I rapporten trekkes blant annet Litvinenkos skarpe påstand om at Putin er pedofil, og at det finnes sexvideoer av ham og yngre gutter, frem som en mulig grunn til at den russiske presidenten ga ordre om drapet hans, skriver Independent.

Fire måneder før han ble drept, skrev Litvinenko nemlig en artikkel der han hevdet dette på nettsiden Chechenpress. Artikkelen brukes også som bevis i rapporten.

Den forhenværende KGB-agenten hevder i artikkelen at Vladimir Putin ble filmet mens han forgrep seg på barn i en leilighet. Hendelsen skal ha skjedd mens Putin var student.

Kysset magen til ukjent gutt

Påstanden om at Putin er pedofil kom etter at Vladimir Putin ble fotografert mens han kysset magen til en fem år gammel gutt i Kreml i 2006, skriver Daily Mail.

Litvinenko sa i artikkelen som ble publisert: «Verdens befolkning er sjokkert. Ingen forstår hvorfor den russiske presidenden gjorde en slik merkelig ting som å kysse magen til en liten gutt han ikke kjenner».

«Forklaringen kan bli funnet dersom vi ser nøye på de såkalte "blanke punktene" i Putins biografi».

Litvinenko forteller at sjefene til Putin ble kjent med at han var pedofil kort tid etter at han ble uteksaminert fra Andropov Institute.

«Tjenestemennene ved Andropov Institute fryktet at de måtte rapportere dette til sine overordnede, noe som kunne føre til en lite hyggelig etterforskning. De avgjorde derfor at det var lettere å unngå ved å sende Putin utenlands under påskudd. Dette er ikke en uvanlig løsning for de hemmelige tjenestene i Russland».

- Fant og ødela sexvideoer

En rekke år senere, da Putin ble sjef for den russiske etterretningsjenesten FSB, skal han ha begynt å samle inn og ødelegge materiale om ham fra de hemmelige tjenestene gjennom årene. Dette skal ikke ha vært vanskelig - av den grunn at han selv var sjef for etterretningstjenesten, hevder Litvinenko.

«Blant andre ting, fant Putin videoer i FSB interne sikkerhetsdirektorat som viste ham ha sex med mindreårige gutter», skriver Litvinenko.

Tidligere høyesterettsdommer sir Robert Owen, som la frem rapporten for Royal Courts of Justice i London på torsdag, uttalte:

- Det trenger nesten ikke sies at påstandene fra herr Litvinenko mot president Putin i denne artikkelen er alvorlige. Kan de ha noen tilknytning til dødsfallet hans?

Den avdøde KGB-agentens pedofili-påstander er også omtalt av Mirror og New York Post.

Avvist som propaganda

Den russiske regjeringen har ikke kommentert påstandene til Litvinenko, men avviste i går hele rettsrapporten som «vestlig propaganda».

Ifølge The Independent advarer nå russiske myndigheter om at det kan påvirke forholdet mellom Russland og Storbritannia.

- Vi trenger tid til å studere detaljene i innholdet i dette dokumentet og så komme med en detaljert vurdering, sier en talsperson.

- Vi ønsker å poengtere at Russlands stilling i dette spørsmålet forblir uendret og er godt kjent. Det er ingen grunn til å forvente at den endelige rapporten fra en politisk engasjert og svært ugjennomsiktig prosess skal være objektiv og upartisk.

Litvinenkos enke Marina har uttalt at hun ikke har den fjerneste anelse om pedofili-anklagene er sanne eller ikke.

Sir Robert Owen konkluderte med at president Putin antakelig har beordret drapet på Litvinenko selv, sammen med den nåværende lederen for FSB.