Torsdag formiddag omtalte Nettavisen og flere andre medier nyheten om at Russland og Belarus har signert en avtale om å plassere ut russiske, taktiske atomvåpen hos sistnevnte.

Taktiske atomvåpen er mindre atombomber, som regnes for å være «anvendelige» på slagmarken. Avtalen er noe Putin og Kreml har ønsket å få på plass siden slutten av mars.

Les mer: Russland og Belarus signerer avtale om å plassere ut atomvåpen

Nå går den amerikanske tenketanken Institute for the Study of War (ISW) svært langt i å avdramatisere nyheten.

De skriver at Russland ennå ikke har plassert ut atomvåpen i nabolandet, og at avtalen først og fremst skal sørge for to ting:

  1. At Russland ivaretar sin militære kontroll og påvirkning på Belarus.
  2. At Russland opprettholder en propagandakrig som er i ferd med å synge på siste verset, nemlig historien om at Putin truer med å bruke atomvåpen i Ukraina.

ISW mener Putin forsøker å videreføre en «sliten informasjonsoperasjon», der han fortsetter å male et trusselbilde om atomeskalering i Ukraina. Denne vil ikke få noen praktiske konsekvenser, annet enn overskrifter i både russiske og vestlige medier, tror ISW:

– Russland har i lang tid utplassert atomvåpen som er i stand til å treffe ethvert mål som også taktiske atomvåpen i Belarus kan treffe. ISW vurderer fremdeles at det er ekstremt usannsynlig at Putin vil bruke atomvåpen i Ukraina eller andre steder, avdramatiserer tenketanken.

Les også: Russisk strategi er et «drone-mareritt»

I forbindelse med avtalen annonserte Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu også at russernes militære tilstedeværelse i Belarus ville øke. Dette er også en del av Russlands plan om å få innpass i den belarusiske maktsfæren, antyder ISW:

– Utplasseringen av taktiske atomvåpen i Belarus krever både betydelig militær infrastruktur og russisk kommando og kontroll over deler av de belarusiske væpnede styrkene. Kreml har sannsynligvis til hensikt å bruke dette til å ytterligere underordne den belarusiske sikkerhetssfæren Russland, avslutter de.