*Nettavisen* Nyheter.

«Avføring forbudt» -skilt dukker opp i Oslo

Foto: (Privat)

- Ingen har anelse om hvem som står bak.

12.06.12 12:43

Nettavisen har ved flere anledninger skrevet om problematikken knyttet til at deler at romfolket - i mangel på toalettfasiliteter - benytter parker og busker til å gjøre sitt fornødne.

Mens SV, KrF og Rødt vil bygge sanitæranlegg for de omreisende tiggerne, mener resten av partiene, med unntak fra Venstre, at tigging bør forbys og vil derfor ikke bruke en krone på tilrettelegging.

I Kristiansand har kommunen vedtatt å bruke 300.000 kroner til «tigger-toaletter», mens flere politikere i hovedstaden, blant annet Jan Bøhler (Ap) og Carl I. Hagen (Frp) har tatt til orde for å gjeninnføre tiggerforbudet som ble opphevet i 2005.

VET DU NOE OM SKILTENE? ELLER HAR DU SATT DEM OPP? KONTAKT NETTAVISENS JOURNALIST: HENRIK.ARNEBERG@NETTAVISEN.NO

Dritt lei av menneskemøkk
Mens politikerne krangler kan det virke som deler av befolkningen i Oslo har sett seg lei på menneskeavføringen som flyter rundt i parker, barnehager, på skoler og langs Akerselva.

Den siste tiden har det nemlig dukket opp «Avføring-forbudt skilter i flere parker».

Bymiljøetaten, som har ansvar for planlegging og utvikling, forvaltning og drift av kommunale byrom i Oslo, opplyser til Nettavisen at de verken har satt opp skiltene eller vet hvem som står bak.

Kommunikasjonsrådgiver Anne Grete Nyrud forteller at de har økt renholdsfrekvensen i de aktuelle parkene der skiltene er satt opp.

- Vi har i år økt renholdsfrekvensen i området Ola Narr/Tøyenparken og ved Munchmuseet. I år blir dette området rengjort flere ganger i uken etter behov, sier hun.

Rusken-general Jan Hauger forteller at de har fått flere telefoner vedrørende skiltene.

- Vi har ingen anelse om hvem som har satt de opp, men har fått flere telefoner der folk spør om skiltene. De har dukket opp i ulike parker i Oslo, blant annet iTøyenparken og Botanisk hage. Jeg tipper det er noen innbyggere som har tatt seg til rette og skiltet. Kanskje det er en hundeeier som vil gjøre folk oppmerksom på at parken blir benyttet som toalett, sier han til Nettavisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Henrik Arneberg

- Kan bli alvorlig syk
For det er mange hundeeiere som sliter med at hunden spiser mer enn tørrfor. Rusken kontaktes ofte av hundeeiere som forteller at deres firbeinte venn spiser menneskeavføring på lufteturer i byens grønne lunger. I tillegg har flere skoler, deriblant Lakkegata, klaget på at ballbingene og utearelene ofte er fulle av menneskeavføring når barna møter opp om morgenen.

Seniorrådgiver Karin Nygård ved Folkhelseinstituttet forteller at det kan være smittestoffer i menneskeavføring som kan gjøre deg alvorlig syk.

- Derfor er det viktig å prioritere god håndhygiene, samtidig som vi fraråder alle å la seg bli slikket i fjeset av hunder. De fleste hunder liker sterke lukter og vil derfor naturlig sniffe eller spise menneskeavføring. Dersom avføringen er fra en syk person kan den inneholde smittestoffer som gjør deg syk. Vask derfor hendene med såpe dersom du har vært ute, enten på tur med hunden eller i parken, råder hun.

Hva tenker du om skiltene?

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.