*Nettavisen* Nyheter.

Avgiftsmell kan gi dyrere varer i distriktene

ANKLAGER SP: Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner mener Sps Trygve Slagsvold Vedum setter i gang et uverdig politisk spill. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Dyrere varer blir resultatet for folk i distriktskommuner der arbeidsgiveravgiften settes opp.

Oslo (NTB): Senterpartiet ber regjeringen ta grep, mens Jan Tore Sanner (H) anklager partiet for uverdig politisk spill.

I enkelte kommuner som har hatt fritak for arbeidsgiveravgift, må deler av næringslivet fra 1. juli betale full sats på 14,1 prosent. Det vil innbyggerne merke, fastslår NHO.

I Nord-Norge blir alle varer som transporteres inn og ut av landsdelen, dyrere for forbrukerne, melder Nordlys. I hovedsak er det mat og forbruksvarer som transporteres inn, og sjømat som sendes ut. Også bussbillettene ventes å bli dyrere.

– Prisøkningen blir mest dramatisk i Nord-Troms og Finnmark som i dag har null kroner i arbeidsgiveravgift. Her kan en regne en økning på 6-7 prosent på transportprisene, sier Erling Sæther, direktør for næringspolitikk i NHO Logistikk og Transport til avisen.

– Alvorlig

Sæther forklarer at når maten blir 6-7 prosent dyrere å transportere, vil den bli 1-2 prosent dyrere å kjøpe. Forklaringen er at transportkostnadene utgjør 16-17 prosent av den totale matprisen.

Også reiselivsbransjen frykter omleggingen som kommer som et resultat av nye retningslinjer fra EU.

– Vi står overfor en alvorlig situasjon. Reiselivsbedriftene rammes direkte, men også indirekte av en avgiftsøkning som reduserer aktivitetsnivået og truer lønnsomheten i en rekke andre bransjer, sier direktør Hilde Charlotte Solheim i Virke reiseliv og kultur.

Transportstøtte

Senterpartiets påtroppende leder Trygve Slagsvold Vedum mener regjeringen har vært altfor unnfallende i møtet med EU.

– Det er svakt at regjeringen bare har gitt opp, sier han til NTB.

Sp-toppen forutsetter nå at regjeringen tilbakefører alle pengene som kommer til statskassen i form av nye avgiftskroner, til distriktene som må betale.

– Situasjonen er alvorlig for mange virksomheter ute i distriktene. En transportbedrift i Nord-Norge med 50 ansatte og lønnsutgifter på 20 millioner kroner må betale 2-3 millioner mer i avgifter i året. Det er store summer vi snakker om, og virkningene kan bli dramatiske, sier han.

Regjeringen har selv anslått at en økt arbeidsgiveravgift vil gi mellom 0,5 og 1 milliard kroner i merinntekt til staten. Noe av dette bør brukes til transportstøtte for å redusere økte fraktkostnader, mener Slagsvold Vedum.

31 kommuner

Regjeringen foreslo denne uken å utvide ordningen med differensiert arbeidsgiveravgift til å gjelde 31 nye kommuner. Samtidig gjøres det unntak for bedrifter i en rekke sektorer som ikke lenger vil ha rett til redusert arbeidsgiveravgift.

Endringen gjøres som følge av nye retningslinjer fra EU og omfatter transport, energi, produksjon av stål og syntetiske fibre, finans og forsikring.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) mener Sp-politikeren setter i gang et uverdig politisk spill.

– Jeg forstår ikke at Vedum og Sp tør å angripe den sittende regjeringen i saken om differensiert arbeidsgiveravgift. Det var mens Sp satt i regjering det ble bestemt at energi, transport og finans ikke skulle være omfattet av ordningen, sier Sanner til NTB.

– Vi beklager den beslutningen som ble tatt i juni i fjor. Samtidig er det en seier for Norge at vi får videreført differensiert arbeidsgiveravgift i alle kommuner som hadde det, og at vi i tillegg har fått den i 31 nye kommuner, fortsetter han.

Sanner sier regjeringen utover våren vil jobbe med å finne kompenserende tiltak, men har så langt ingen konkrete eksempler på hva dette kan bli. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag